Suhu Terbaik untuk Memancing [Fish Chart + Explanation]

Memancing dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk cuaca, masa hari, musim, fasa bulanpasang surut, arus, dan corak semula jadi yang lain. Dan di antara mereka, salah satu daripada paling penting ialah suhu.

Sudah tentu, saya bercakap tentang suhu air, bukan udara. Ini juga berkaitan dengan perubahan musim, dan waktu siang juga.

Suhu terbaik untuk memancing bergantung kepada spesies ikan tertentu. Walleye, salmon dan trout sukakan air yang lebih sejuk, manakala ikan keli, bluegill dan bass suka lebih panas. Tidak ada satu suhu pun yang sesuai dengan mereka semua. Tetapi secara amnya, apabila air adalah sekitar 60-70 F, banyak spesies boleh ditangkap.

Perlu diingat bahawa walaupun spesies yang sama boleh mempunyai sedikit variasi dalam aktiviti yang berkaitan dengan suhu, bergantung pada kawasan tempat anda tinggal.

Selain itu, badan air yang lebih kecil boleh menukar suhu lebih cepat daripada yang besar, jadi anda mungkin perlu menyemak suhu dengan kerap. Saya akan menerangkan cara melakukannya juga.

Di sini saya akan memberitahu anda lebih lanjut tentang cara suhu air mempengaruhi tingkah laku ikan dan memberi anda suhu optimum untuk banyak spesies ikan yang popular.

[FREE E-BOOK]

10 DOSA MAUT [MISTAKES] MENARIK

Dapatkan e-book memancing PERCUMA kami di mana anda akan menemui Petua PRO saya!

Percuma-Memancing-Ebook

Adakah Suhu Air Mempengaruhi Memancing? [How?]

Suhu air adalah sesuatu yang mempunyai kesan yang besar terhadap memancing. Jika anda memerhatikannya sepanjang tahun, anda akan melihat perbezaan besar dalam tingkah laku ikan. Pada musim sejuk, mereka cenderung lambat dan tidak aktif. Apabila musim bunga tiba dan suhu meningkat, ikan mula datang ke air yang lebih cetek kerana ia lebih cepat panas, dan mereka mula memberi makan lebih banyak.

Apabila musim bunga berlalu, mereka mula memberi makan secara agresif. Perkara yang sama berlaku selepas musim panas apabila ikan makan banyak untuk persediaan untuk musim sejuk. Pada musim sejuk, kadar metabolisme mereka, dan keupayaan mereka untuk mencerna makanan berkurangan. Oleh itu, banyak spesies tidak akan menggigit walaupun umpan yang paling sedap dalam air yang sangat sejuk.

Air suam biasanya mengandungi kurang oksigen, dan inilah sebabnya terdapat tempoh semasa musim panas apabila banyak spesies pergi ke air yang lebih dalam dan lebih sejuk, dan aktiviti mereka berkurangan.

Perubahan suhu ini juga mempengaruhi kitaran pembiakan mereka. Apabila air mencapai suhu tertentu, pemijahan akan bermula (di sini anda boleh menyemak “bila ikan mas bertelur“). Ramai ikan akan berminat untuk membiak lebih daripada memberi makan, dan sebagai pemancing, anda mesti mengenali kejadian ini untuk mengelakkan kekecewaan dan tidak pulang dengan tangan kosong.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah perubahan pantas dalam suhu air. Secara umum, ikan tidak suka penurunan mendadak atau kenaikan suhu air. Jika corak cuaca menyebabkan suhu berubah dengan ketara dalam tempoh yang singkat, anda boleh menjangkakan aktiviti berkurangan.

The suhu terbaik untuk memancing bergantung kepada spesies. Semak bab di bawah untuk butiran.

Suhu Terbaik untuk Memancing [Fish Chart + Explanation]

Sebelum kita masuk ke butiran, ini adalah carta suhu air memancing cepat.

Apabila anda melihat semua suhu bersama-sama seperti ini, perbezaan dalam keutamaan spesies tertentu adalah lebih jelas. Jika anda seorang pemula, anda harus mempelajarinya dengan baik.

IKAN Suhu Terbaik Kemungkinan untuk Ditangkap
Ikan Patin Saluran 70 – 75°F 45 – 85°F
Ikan Keli Kepala Leper 70 – 75°F 45 – 85°F
Ikan Keli Biru 77 – 80°F 45 – 85°F
Bluegill 70 – 75°F 65 – 80°F
Largemouth Bass 65 – 75°F 50 – 85°F
Smallmouth Bass 63 – 68°F 48 – 75°F
ikan mas 60 – 72°F 47 – 72°F
hinggap 63 – 70°F 33 – 70°F
Pike 60 – 67°F 45 – 80°F
Muskie 63 – 67°F 33 – 78°F
Crappie 45 – 70°F 33 – 80°F
Ikan Trout Pelangi 50 – 65°F 40 – 70°F
Brook Trout 45 – 65°F 40 – 70°F
Trout coklat 60 – 65°F 40 – 70°F
keratan 39 – 59°F 40 – 70°F
Salmon 40 – 50°F 38 – 65°F
Walleye 40 – 45°F 33 – 75°F

Suhu Air Terbaik untuk Memancing

Jadi, mari kita mulakan dengan ikan keli. Terdapat banyak spesies ikan keli, dan semuanya boleh menahan julat atau suhu yang luas. Mereka adalah yang kekal aktif walaupun di perairan yang terlalu panas untuk banyak spesies lain dan boleh bertolak ansur dengan jumlah oksigen yang rendah.

Walau bagaimanapun, tidak semua spesies adalah sama sepenuhnya. The suhu terbaik untuk memancing ikan keli mengikut spesies ialah:

SALURAN: Saluran adalah paling aktif apabila suhu sekitar 75 darjah. Walaupun di bawah sedikit, antara 70 dan 75, anda boleh menjangkakan keadaan memancing yang baik.

FLATHEAD: Kepala leper gigit yang terbaik pada 70 darjahatau sedikit di atas. Mereka adalah serupa dengan cara itu untuk saluran, tetapi dari pengalaman saya, mereka lebih suka beberapa darjah lebih sejuk.

BIRU: Biru menyukai air yang paling hangat dan adalah paling aktif sekitar 77 darjah. Dalam sesetengah kes, mereka akan kekal sangat aktif walaupun dalam suhu sedikit di atas 80.

Kesemua mereka akan mengurangkan aktiviti mereka di bawah 45 atau ke atas 85.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Bluegill

Bluegills seperti air suam. Walaupun anda boleh menangkapnya antara 65 dan 80 darjah dengan mudah, tmasa terbaiknya ialah apabila air mencapai 70 hingga 75 darjah.

Jadi suhu terbaik untuk memancing bluegill adalah julat kecil hanya 5 darjah, namun itu tidak bermakna anda tidak boleh menangkapnya dalam air yang lebih sejuk atau lebih suam.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Bass

The suhu terbaik untuk memancing bass sedikit berbeza antara spesies bass.

LARGEMOUTH: Ikan ini boleh menahan pelbagai suhu, namun, memancing terbaik berlaku antara 65- dan 75 darjah Fahrenheit. Bukan sahaja kadar metabolisme mereka meningkat dalam julat ini, tetapi ikan umpan juga menjadi aktif. Memancing sebenarnya boleh dilakukan antara 50 dan 85 darjah, bagaimanapun, aktiviti berkurangan.

MULUT KECIL: Suhu terbaik ialah julat kecil antara 63 dan 68 darjahnamun, memancing sebenarnya boleh dilakukan antara 48 dan 75. Di luar julat ini aktiviti mereka berkurangan dengan banyak. Smallmouth bass mempunyai metabolisme yang sangat sensitif yang bertindak balas terhadap suhu lebih daripada banyak ikan lain dan itulah sebab mengapa julat suhu terbaik adalah sangat kecil.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Ikan Mas

Ikan mas juga suka air suam, dan mereka menjadi jauh kurang aktif dalam suhu yang lebih rendah. Walaupun anda boleh menangkapnya dalam julat suhu yang luas, dari 47 hingga 72, yang suhu terbaik untuk memancing ikan mas berada di bahagian atas julat itu.

Mereka akan menggigit yang terbaik antara 60 dan 72 darjah.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing

Perch adalah dalam cara yang serupa dengan crappie, dan suhu terbaik untuk memancing hinggap ialah antara 63 dan 70. Mereka boleh menahan suhu hampir beku, dan akan memberi makan walaupun dalam air yang lebih sejuk daripada crappie, namun, aktiviti utama mereka memerlukan lebih banyak kehangatan.

Dan apabila menyentuh had, aktiviti mereka berkurangan di bawah 33 atau di atas 70.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Pike

The suhu terbaik untuk memancing pike ialah pertengahan 60-an. Walaupun 65 adalah yang terbaik, apa-apa sahaja antara 60 dan 67 akan berfungsi dengan baik. Jika anda bercadang untuk memancing di luar lingkungan ini, anda harus pergi apabila cuaca lebih sejuk.

Pike juga boleh ditangkap pada musim sejuk, bagaimanapun, suhu yang lebih rendah sekitar 45, mengurangkan aktiviti mereka dengan banyak. Di atas 80, aktiviti mereka juga perlahan, dan hampir tiada peluang untuk anda menangkapnya.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Muskie

The suhu terbaik untuk memancing muskie adalah serupa dengan pike yang disebutkan sebelumnya. Kedua-dua spesies adalah daripada genus ikan yang sama dan itulah sebabnya terdapat beberapa persamaan dalam metabolisme mereka.

Muskies boleh ditangkap di mana-mana antara 33 dan 78, namun pertengahan 60-an adalah yang terbaik. apa-apa sahaja antara 63 dan 67 membuatkan mereka menggigit seperti orang gila.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Crappie

Crappies tidak begitu menuntut apabila ia berkaitan dengan suhu, dan terdapat pelbagai aktiviti utama mereka dari 45 hingga 70 darjah, dan itu adalah suhu terbaik untuk memancing crappie.

Apabila bercakap tentang crappies, anda akan mendapati orang yang berkata begitu Julat 50-60 adalah yang terbaikdan beberapa orang lain yang akan mengatakan bahawa mereka menggigit lebih baik dalam julat 60-70, namun, sebabnya ialah mereka benar-benar menggigit dalam pelbagai suhu.

Di bawah 33 anda tidak akan mempunyai masa yang mudah, serta di atas 80.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Trout

Ikan trout seperti air yang sejuk dan jernih, maka tidak hairanlah bahawa suhu terbaik untuk memancing biasanya 50-60. Terdapat sedikit variasi antara spesies. Julat aktiviti lebih besar, dari 40 hingga 70, bagaimanapun, apa-apa yang melebihi pertengahan 60-an boleh dianggap sebagai keadaan memancing yang lebih sukar.

The suhu terbaik untuk memancing ikan trout mengikut spesies ialah:

PELANGI: Pelangi lebih suka suhu dalam julat dari 50 hingga 65.

BROOK: Biasanya antara 45 dan 65 anda akan mempunyai keadaan memancing yang terbaik.

COKLAT: Trout coklat menggigit yang terbaik 65 darjah.

KERAS: Mereka suka air yang agak sejuk, dari 39 hingga 59 darjah.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Ikan Salmon

The suhu terbaik untuk memancing ikan salmon banyak bergantung pada sesuatu kawasan. Salmon di Norway tidak akan berkelakuan sama seperti salmon di Alaska.

Apabila anda memerhatikan kesemuanya, anda akan mendapat pelbagai suhu yang sesuai dengan mereka, dan begitulah pertengahan 40-an untuk salmon Pasifik dan 50-an tinggi untuk salmon Atlantik.

Anda boleh memancing untuk mereka antara 38 dan 65 darjah, dan kerana mereka lebih suka air sejuk, jika suhu lebih tinggi daripada 65, anda tidak akan berjaya.

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Walleye

The suhu terbaik untuk memancing walleye ialah antara 40 dan 45. Mereka lebih suka air yang lebih sejuk, dan itulah sebabnya memancing musim sejuk sangat popular apabila melibatkan walleyes.

Ini tidak bermakna anda tidak boleh menangkapnya dalam suhu lain dan ia akan aktif di mana-mana dari 33 hingga ke bawah 75, namun, pertengahan julat ini adalah yang terbaik.

Suhu Terbaik untuk Memancing - Memancing Ais Walleye

Suhu Air Terbaik untuk Memancing Air Masin

Apabila bercakap tentang air masin, perkara menjadi lebih rumit. The suhu terbaik untuk memancing air masin sangat bergantung pada spesies.

Secara amnya, terdapat julat suhu yang lebih luas yang sesuai untuk memancing, badan air masin adalah besar dan suhu berubah perlahan-lahan, dan ikan air masin cenderung sangat berdaya tahan.

Terdapat beribu-ribu spesies di seluruh dunia, jadi saya akan menyebut beberapa juts yang popular supaya anda dapat melihat perbezaannya.

Sekitar 80 darjah: Tarpon, Mahi Mahi, dan Blue Marlin

Sekitar 70 darjah: Ikan Merah, Kerapu dan Ikan Lemah

Sekitar 60 darjah: Ikan kakap

Sekitar 50 darjah: Flounder Musim Sejuk

Sekitar 40 darjah: Halibut

Ini semua adalah suhu optimum yang dinyatakan di atas, dan sebenarnya terdapat beberapa had yang melampau. Sebagai contoh, had atas Tarpoon ialah 104 darjah!

Bagaimana untuk Menentukan Suhu Air untuk Memancing? [Best Way]

The suhu terbaik untuk memancing boleh ditentukan dengan pelbagai cara. Pemancing berpengalaman yang mempunyai pengalaman berdekad-dekad di kawasan itu hanya mengetahuinya apabila mereka melihat corak cuaca, suhu udara, dan hanya memerhati iklim. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh selalu melakukannya dan anda tidak selalu memancing di tempat yang sama.

Jadi, bagaimana untuk menentukan suhu air untuk memancing?

Cara paling mudah untuk mendapatkan bacaan terkini yang tepat di lokasi khusus anda ialah dengan beli termometer dan ukur sendiri. Ada yang istimewa termometer memancingdan anda boleh memilih antara pelbagai produk mampu milik. Sesetengah pemancing malah membuat improvisasi dengan termometer kolam.

Satu lagi cara yang baik ialah memasang mana-mana aplikasi cuaca memancing terbaik dan ringkas baca suhu daripada ramalan pada telefon anda. Walau bagaimanapun, sedikit variasi jika dibandingkan dengan suhu sebenar sentiasa mungkin.

Suhu Terbaik untuk Memancing - Termometer Air

Kesimpulan

Memilih suhu terbaik untuk memancing berbeza antara satu spesies ikan dengan spesies ikan yang lain. Kenali ikan anda terlebih dahulu untuk berjaya menangkapnya.

Walaupun banyak spesies mempunyai tempoh aktiviti dalam julat suhu yang besar, mereka semua ada itu “tempat manis” hanya beberapa darjah apabila mereka memberi makan dengan begitu agresif sehingga tidak mungkin anda pulang dengan tangan kosong!

Sudah tentu, untuk mendapatkan hasil yang terbaik, bersama-sama dengan suhu air, anda harus menyemak ramalan cuaca, dan carta pasang surut jika anda bercadang untuk pergi memancing di air masin!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *