Suami dan isteri berkuasa di US Dressage Finals

 • Sepasang suami isteri telah meraikan “hari yang luar biasa” apabila mereka masing-masing memenangi kejuaraan dengan menunggang kuda yang pada asalnya bertujuan untuk satu sama lain.

  Semalam (10 November) pada hari pembukaan Final Dressage AS 2022 di Kentucky Horse Park, Anartz Chanca memenangi kelas amatur dewasa pertengahan II pada Dazzle gelding berusia 10 tahunnya, dengan 66.76%. Isteri Anartz, Marta Renilla memenangi kejohanan terbuka peringkat ketiga dengan Zalando MR keluarganya, dengan 73.25%.  Anartz yang berpangkalan di Texas, yang menunggang kuda endurance di negara asalnya Sepanyol, kemudian showjupped, mengambil dressage pada 2013 dan “tidak pernah menoleh ke belakang”.

  “Saya berasa sangat bangga dengan Dazzle. Dia berasa hebat di arena. Ini tahun pertamanya di inter II dan grand prix, jadi saya sangat gembira dengannya,” katanya.

  Anartz Chanca dan Dazzle

  “Tahun ini dia layak ke Grand Prix Horse Membangun di Lamplight, tetapi dia mengalami sarang gila yang hilang kawalan dalam beberapa jam, dan kami terpaksa menggaru [from it]. Saya benar-benar risau tentang dia. Hanya hakikat bahawa dia layak untuk ini dan bahawa dia berada di sini dan sihat dan kuat, saya tidak boleh lebih berbangga dengannya.”

  Dazzle pada asalnya dibeli untuk Marta tetapi kemudian dijual kepada penunggang junior kerana dia “bukan secawan tehnya”. Beberapa tahun kemudian apabila Anartz mempunyai peluang untuk membeli kembali Dazzle, dia “melompat peluang”.

  “Saya selalu fikir dia seorang kuda, dan sekarang dia tidak akan ke mana-mana. Saya sudah melakukan kesilapan itu sekali,” kata Anartz, yang juga akan bertanding grand prix AA dan grand prix gaya bebas akhir minggu ini.

  Persembahan itu hanyalah pertandingan ketiga untuk Marta dan Zalando sebagai gabungan, kerana gelding itu terpaksa menjalani pembedahan besar.

  “Suami saya membelinya di Jerman sebagai projek, tetapi kemudian dia terpaksa menjalani pembedahan yang menyebabkan dia berhenti berniaga selama setahun. Dia mempunyai sista yang kami tidak nampak di Jerman, jadi kami terpaksa [operate on] hok dia. Saya mula menunggangnya ketika berusia tujuh tahun pada awal tahun, tetapi dia berasa lebih seperti kanak-kanak berusia empat tahun,” kata Marta.

  “Saya perlahan-lahan mengembangkannya pada asas dan apabila dia menjadi kuat, pergerakan itu datang dengan mudah. Saya menunggu sehingga sejurus sebelum peringkat serantau untuk layak, kemudian persembahan kedua saya bersamanya ialah peringkat serantau dan kini kami berada di sini dan kami adalah juara.”

  Zalando adalah oleh Blue Hors Zack keluar dari empangan Rubinstein, dan Marta mempunyai harapan yang tinggi untuk masa depannya.

  “Dia menggabungkan kuasa dan kehangatan ayahnya dengan kebolehtunggangan barisan Rubinstein,” katanya.

  “Dia adalah kuda yang memberi anda 300% – kadang-kadang terlalu banyak. Saya sangat kagum bagaimana dia tinggal bersama saya sepanjang ujian walaupun dia tidak berpengalaman. Itu menunjukkan hubungan kami, dan saya tidak boleh lebih bersyukur mempunyai lelaki ini dalam hidup saya. Dia benar-benar kuda yang istimewa. Walaupun dia dibeli terutamanya untuk suami saya, saya mencuri tunggangannya selepas pembedahan, dan kini dia berkata dia mungkin mencurinya kembali, tetapi saya berkata, ‘Tidak!’.”

  Anartz bekerja sepenuh masa sebagai presiden perniagaan pembuatan alat ganti trak dan berkata berada di US Dressage Finals adalah “satu keseronokan dan hadiah”.

  “Kami mempunyai kehidupan yang begitu sibuk, dengan anak-anak, kuda, dan pekerjaan saya. Kami suka rancangan ini; sejak kami menjadi warga AS pada 2018, kami tidak ketinggalan,” katanya.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *