Spesies Ikan Air Tawar Texas Paling Biasa

Apabila memancing di tasik air tawar, sungai dan kolam di negeri Lonestar, anda mungkin akan menemui pelbagai spesies ikan air tawar Texas. Sebagai seorang pemancing, anda harus membiasakan diri dengan spesies penghuni kawasan tertentu supaya anda boleh belajar tentang diet, tingkah laku, habitat mereka dan banyak lagi. Ini akan memberi anda cerapan yang mendalam semasa membuat keputusan seperti tempat memancing, jenis umpan untuk digunakan dan teknik persembahan. Berikut ialah tujuh kategori utama spesies ikan Texas yang akan anda tangkap di perairan tawar negeri ini.

1. Bes

Apabila bercakap tentang spesies ikan air tawar Texas, keluarga bass membentuk sebahagian besar populasi. Largemouth bass dianggap sebagai ikan permainan trofi dan biasanya disasarkan semasa kejohanan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak spesies bes lain termasuk bass smallmouth, bass Guadalupe, bass berjalur, bass putih dan bass kuning.

2. Crappie

Salah satu spesies ikan yang paling dihormati untuk hidangan meja, terdapat dua jenis crappie yang akan anda temui di Texas: crappie hitam dan crappie putih. Ia banyak dan mudah ditangkap menjadikannya ikan permulaan yang menyeronokkan untuk kanak-kanak.

3. Ikan Keli dan Kepala Lembu

Ikan keli ialah kegemaran sepanjang masa dalam senarai spesies ikan air tawar Texas, daripada ikan keli kepala rata, ikan keli saluran dan ikan keli biru kepada kepala lembu hitam dan kepala lembu kuning. Ada yang boleh membesar sehingga lebih 100 paun menjadikan mereka pesaing yang luar biasa di hujung pancing yang lain.

4. Karp

Ikan kap biasa dan ikan kap rumput adalah spesies ikan Texas herbivor yang cerewet dan terkenal untuk melawan yang baik dan keras. Mereka teragak-agak untuk menggigit, tetapi jika anda mempunyai kesabaran, sambungan itu akan membuahkan hasil.

5. Sunfish

Spesies sunfish popular termasuk bluegill, sunfish redbreast, sunfish hijau, sunfish redear, dan sunfish longear. Satu lagi segmen kecil spesies yang akan memakan hampir apa sahaja, daripada cengkerik hingga cacing tanah, dan menyeronokkan untuk ditangkap oleh kanak-kanak sepanjang hari.

6. Gar

Dari segi rupa prasejarah, gar ialah spesies yang kelihatan tidak menyenangkan dengan gigi tajam dan muncung memanjang. Di Texas, anda akan menemui gar buaya, gar hidung panjang, gar hidung pendek dan gar berbintik. Mereka boleh menjadi sukar untuk mendarat kerana “makan” halus mereka akan menangkap anda lengah dan mulut keras mereka menjadikannya sukar untuk memasang cangkuk.

7. Penyedut

Kerbau besar, kerbau hitam dan kerbau kecil, adalah sebahagian daripada keluarga penyedut, dinamakan demikian kerana mulut jenis penyedutnya yang tersendiri. Spesies ini memakan makanan kecil seperti belalang, cacing, cengkerik dan bebola doh.

Pastikan anda mendapatkan lesen memancing anda sebelum menaiki air pada perjalanan memancing Texas anda yang seterusnya. Garisan ketat!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *