Spesies Burung Yang Mana Bernyanyi Pertama Pada Waktu Pagi?

Nota Burung®

Spesies Burung Yang Mana Bernyanyi Pertama Pada Waktu Pagi?

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

Korus subuh. Sebelum matahari terbit, burung mula bernyanyi. Satu demi satu, kemudian bersama-sama, suara mereka bergabung untuk menyambut hari baru.

Tetapi burung manakah yang menyanyi dahulu?

Masa apabila burung menyertai korus nampaknya bergantung pada sejauh mana ia boleh melihat dalam cahaya malap. Penyelidikan menunjukkan bahawa burung dengan mata yang lebih besar-dan murid yang lebih besar yang membolehkan lebih banyak cahaya masuk-mula menyanyi sebelum burung lain.

[dawn chorus Ecuador]

Dalam persekitaran yang lebih padat, seperti hutan tropika Ecuador, penyanyi pertama ialah burung yang hinggap paling tinggi di kanopi pokok, kerana cahaya mengenai bahagian hutan itu terlebih dahulu. Apabila ia merebak ke tingkat bawah hutan, burung-burung di sana turut menyertai paduan suara. Namun, dalam setiap peringkat, burung dengan mata yang lebih besar menyanyi terlebih dahulu.

Ini mungkin kerana mereka adalah burung pertama yang dapat melihat pemangsa, jadi mereka berasa cukup yakin untuk memberikan lokasi mereka dengan lagu.

Walau apa pun sebabnya, fajar adalah apabila banyak burung mempamerkan persembahan terbaik mereka, menyanyi lebih cepat, lebih kuat dan lebih kerap daripada yang mereka lakukan pada waktu lain dalam sehari. Luangkan sedikit masa pagi esok untuk melangkah keluar dan mendengar: ini adalah pengalaman yang tidak boleh dilepaskan.

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.
###
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Editor: Ashley Ahearn
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penolong Penerbit: Mark Bramhill
Pencerita: Michael Stein
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. ML 89585 Ecuador Environmental direkodkan oleh G Budney.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2019 BirdNote Mei 2019 / Jun 2022
ID# subuh-03-2019-05-09 subuh-03
Rujukan: https://www.allaboutbirds.org/who-sings-first-during-the-dawn-chorus-an…
dan: Cornell Laboratory of Ornithology. Buku Panduan Biologi Burung, 2016.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *