Spark Bird: Walter dan Patch

Nota Burung®

Spark Bird: Walter dan Patch

Ditulis oleh Mark Bramhill

Mark Bramhill: Ini ialah BirdNote.

[Music: First Light by Walter Kitundu]

Pemahat dan pemuzik Walter Kitundu mula terpesona oleh burung pada tahun 2005 apabila dia meminjam kamera daripada rakannya. Dia pergi ke Alta Plaza Park di San Francisco untuk mencuba mengambil gambar burung kolibri, apabila tiba-tiba seekor Elang Ekor Merah…

Walter Kitundu: Terbang kira-kira empat kaki di atas kepala saya. Dan saya berpaling dan saya mula mengikuti helang ini di sekitar taman.

[Red-tailed Hawk call, ML 229578]

Walter Kitundu: Yang ini sangat besar. Dan mempunyai tompok putih di belakang kepalanya.

Mark Bramhill: Walter menamakan burung itu Patch dan terus datang semula ke taman untuk melihat burung elang ini. Dan pada salah satu lawatannya, dia melihat burung itu di atas lampu jalan.

Walter Kitundu: Dan ia berpaling, memandang saya dan kemudian melompat dari lampu jalan dan terbang terus ke arah kepala saya. Dan dalam fikiran saya, saya fikir saya telah melakukan sesuatu yang salah. Burung itu benar-benar gila.

[Red-tailed Hawk call, ML 229578]

Walter Kitundu: Burung itu mendarat di tanah di sebelah saya, kira-kira tiga atau empat kaki jauhnya. Dan ia mengambil ulat dan memakannya, dan kemudian ia tidak pergi.

Kami duduk di sana bersama-sama di atas tanah selama kira-kira seminit sehingga orang lain berlalu dan ia terbang. Dan itu adalah saat yang menggembirakan yang mungkin untuk enam hingga tujuh bulan akan datang saya berada di taman itu, tiga hingga empat hari seminggu, mengikuti Red-tail ini. Beberapa hari lebih sukar untuk mencarinya dan hari-hari lain, dia akan mencari saya.

[Red-tailed Hawk call, ML 229578]

Walter Kitundu: Burung itu tidak biasa dengan semua orang, tetapi atas sebab tertentu ia telah menerima saya sebagai sebahagian daripada landskap. Ia akan memetik gophers keluar dari padang, betul-betul di sebelah saya. Ia akan membolehkan saya berjalan ke arahnya semasa ia sedang menyusu. Dan apabila seekor anjing berlari atau orang lain berjalan, ia akan terbang. Jadi saya sedar saya mempunyai hubungan istimewa dengan Elang Ekor Merah yang liar. Dan saya fikir, mengetahui bahawa ia sangat istimewa, saya terus kembali, dan saya dapat mendokumentasikan peralihannya daripada burung juvana menjadi dewasa.

Mark Bramhill: Semasa dia melihat Patch berkembang, dia melihat perkara tentangnya — bagaimana beberapa hari dia kelihatan tidak pernah merindui mangsanya, manakala yang lain dia akan terbang tanpa henti mencari makanan. Betapa hinggap kegemarannya berada di atas salib di atas sebuah gereja di sebelah taman.

Walter Kitundu: Dia mempunyai ciri khas dan personaliti dan keutamaan, dan itu benar-benar dibawa ke lega. Setiap kali saya melihat Elang Ekor Merah yang lain datang ke taman, kerana anda boleh tahu tingkah laku mereka berbeza. Perangai mereka berbeza. Dan ia sangat menarik kerana saya dapat memahami bahawa ini adalah individu, sama seperti anda boleh membezakan rakan anda pada jarak yang jauh daripada orang lain yang anda tidak kenali, saya boleh membezakan helang ini pada jarak yang jauh dari helang lain.

Mark Bramhill: Patch meninggal dunia pada tahun 2010, tetapi melihat Elang Ekor Merah masih istimewa untuk Walter, mengingatkannya kepada rakan lamanya.

Walter Kitundu: Jika saya benar-benar gementar, mungkin saya akan pergi ke persembahan atau saya perlu pergi memberi ceramah. Dan dalam perjalanan ke sana saya melihat ke luar dan saya melihat seekor Red-tail hinggap di tepi bangunan atau di tiang elektrik atau sesuatu, saya hanya duduk sedikit. Saya agak menyedari sebahagian daripada dunia adalah seperti yang sepatutnya dan keadaan akan baik-baik saja. Jadi ada semacam keselesaan yang saya terima setiap kali saya melihat Elang Ekor Merah.

[Red-tailed Hawk call, ML 229578]

Mark Bramhill: Muzik untuk episod ini adalah oleh Walter — ia dipanggil “Cahaya Pertama.” Anda boleh melihat beberapa foto Patch yang menakjubkan Walter di tapak web kami, BirdNote.org. Saya Mark Bramhill.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Muzik: “First Light” oleh Walter Kitundu
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Red-tailed Hawk ML 229578 direkodkan oleh D. McCartt.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote November 2021 Narator: Mark Bramhill

ID# sparkbird-10-2021-11-05 sparkbird-10

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *