Spark Bird: Nick Belardes dan Vermilion Flycatcher

Nota Burung®

Spark Bird: Nick Belardes dan Vermilion Flycatcher

Ditulis oleh Mark Bramhill

Mark Bramhill: Ini ialah BirdNote.

[Music: “Come on Over” by Blue Dot Sessions]

Beberapa tahun yang lalu, pengarang Nick Belardes sedang berjalan di taman berhampiran rumahnya di San Luis Obispo, California…

Nick Belardes: Apabila saya melihat lelaki ini, dia kelihatan selaras dengan burung. Dia mendengar, melakukan perkaranya. Jadi sudah tentu saya mengganggu masanya. Saya agak mahukan apa yang dia ada, pengetahuan yang tersembunyi ini, cinta yang terbuka terhadap alam semula jadi yang mengelilingi anda. Jadi saya bertanya, “Hei kawan, apakah burung yang paling hebat di sekitar sini sekarang?” dan dia mendapat jawapan segera dan dia berkata, “Vermilion Flycatcher – ia adalah permata.”

[Vermilion Flycatcher song, ML 40531]

Mark Bramhill: Nick tertarik. Dia mencari burung itu di Google dan menemui tempat di mana terdapat beberapa penampakan baru-baru ini, dan pergi ke sana bersama isterinya pada keesokan harinya. Tetapi cuaca…

[QP0269 Thunder Clap, QP0300 Strong Rain, QP0306 Moderate Rain]

Mark Bramhill: …tidak bekerjasama.

Nick Belardes: Hujan dan berkabus, bersempadan dengan sengsara. Saya hanya fikir ini adalah saat yang paling teruk untuk mencuba dan mencari jarum dalam timbunan jerami. Saya hampir berputus asa apabila isteri saya ternampak sesuatu berkibar dari beberapa buluh.

[Vermilion Flycatcher song, ML 51001021]

Nick Belardes: Maksud saya, perkara ini adalah delima yang mulia. Ia adalah permata bersinar bulu dan sikap. Burung ini menunjuk-nunjuk.

[Vermilion Flycatcher song, ML 51001021]

Mark Bramhill: Kini, Nick pergi burung hampir setiap hari. Tetapi dia masih ingat bahawa Vermilion Flycatcher pertama sebagai titik perubahan.

Nick Belardes: Saya masih merasakan api dari pertemuan kecil itu dan nyalaan bulu delima yang menggetarkan itu dan masih merasakan apa yang mereka bakar pada saya.

[Vermilion Flycatcher song, ML 40531]

Mark Bramhill: Untuk BirdNote, saya Mark Bramhill.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Muzik: “Come on Over” oleh Blue Dot Sessions
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Vermilion Flycatcher ML 40531 direkodkan oleh G. Keller, dan Vermillion Flycatcher ML 51001021 direkodkan oleh W. Egelhoff. Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote November 2021 Narator: Mark Bramhill

ID# sparkbird-11-2021-11-17 sparkbird-11

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *