Spark Bird: Chidi Paige dan Yellow Warbler

Nota Burung®

Spark Bird: Chidi Paige dan Yellow Warbler

Ditulis oleh Mark Bramhill

Mark Bramhill: Ini ialah BirdNote.

Chidi Paige dibesarkan di Nigeria, dan semasa dia belajar zoologi, dia bukan pakar tentang burung. Oleh itu, apabila dia berpindah ke Amerika Syarikat dan mendapat pekerjaan menjalankan program STEM belia di Muzium Newark di New Jersey dan terpaksa mengajar pelajaran tentang pengenalan burung, dia menghadapi cabaran.

Chidi Paige: Jadi inilah saya, baru di negara ini, melalui banyak kejutan budaya. Oleh itu, saya tidak mengenali fauna asli. Saya sedang belajar mengenal pasti burung bersama pelajar saya, yang sepatutnya saya ajar mengenal pasti burung! Jadi saya terpaksa belajar, dan saya perlu belajar dengan cepat.

Mark Bramhill: Bosnya membimbingnya dan membantu mengetuai beberapa lawatan burung pertama. Dan dalam salah satu perjalanan itu, ketika dia mula menggunakan teropongnya, Chidi ternampak seekor burung di dalam pokok pain.

Chidi Paige: Ini adalah Yellow Warbler, burung kuning terang ini dengan jalur merah turun ke perutnya.

[Yellow Warbler song, ML 57524601]

Chidi Paige: Bagi saya, ia adalah pembuka mata. Seperti saya tidak pernah tahu, saya tidak pernah tahu ini wujud di bawah hidung saya.

[Yellow Warbler song, ML 165186111]

Chidi Paige: Selepas saya melihat Yellow Warbler, saya baru saja ketagih. Saya terpesona dan saya mahu melihat lebih banyak lagi.

Mark Bramhill: Chidi telah terjebak dengan birding sejak itu, dan mereka beberapa permainan untuk menjadikan pembelajaran pengenalan burung menyeronokkan untuk kanak-kanak. Ketahui lebih lanjut di tapak web kami, BirdNote.org. Saya Mark Bramhill.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Yellow Warbler ML 57524601 direkodkan oleh J. McGowan, dan Yellow Warbler ML 165186111 direkodkan oleh B. Walker.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Februari 2022
Pencerita: Mark Bramhill

ID# sparkbird-16-2022-02-01 sparkbird-16

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *