Simpulan Terbaik untuk Mengikat Jalinan Pada Pemimpin Mono Bergantung pada Faktor Ini

Secara umumnya, simpulan terbaik untuk mengikat jalinan pada perambut mono dianggap sebagai Simpul Uni Berganda. Walaupun Double Uni Knot ialah salah satu sambungan talian-ke-garis yang paling mudah yang boleh digunakan dengan dua garisan diameter yang agak serupa, terdapat beberapa simpulan lain yang mungkin anda ingin cuba dalam situasi tertentu.

Adakah anda memancing dengan alat ringan?

Untuk perjalanan tackle ringan, ramai pemancing merasakan bahawa simpulan terbaik untuk mono untuk tocang ialah Bristol Knot. Simpul Bristol mudah diikat, akan melepasi panduan joran dengan lancar, dan sering dianggap sebagai pilihan yang lebih baik berbanding Double Uni apabila memancing dengan tali ringan atau tippet.

Adakah anda memancing dengan tocang tebal?

Jika ya, anda mungkin mahu menggunakan FG Knot. Simpulan ini semakin popular sejak beberapa tahun lalu dengan alasan yang kukuh. Simpul FG adalah salah satu simpul pancing yang paling kuat untuk digunakan semasa jigging atau pop dengan jalinan dan seretan berat.

Adakah anda memancing dengan perambut monofilamen yang berat?

Jika ini berlaku, anda mungkin ingin belajar cara mengikat Simpul Alberto. Simpulan ini sering disebut sebagai simpulan terbaik untuk mono untuk jalinan apabila menyambung garisan diameter yang berbeza.

Adakah anda menghantar garisan berat?

Apabila anda ingin mengikat simpulan berprofil rendah yang mempunyai banyak kekuatan, tetapi juga meluncur dengan mudah melalui panduan joran anda, pertimbangkan untuk menggunakan Simpul Kecantikan Slim untuk mengikat jalinan pada perambut mono. Ini adalah simpulan yang sangat baik untuk digunakan apabila menyambung garisan dua bahan dan diameter yang berbeza.

Walaupun terdapat banyak simpulan berbeza yang boleh anda pelajari cara mengikat, simpulan terbaik untuk mengikat tocang pada perambut mono juga bergantung pada seberapa cepat dan yakin anda boleh mengikatnya. Untuk bersedia untuk perjalanan memancing anda yang seterusnya, beli lesen memancing anda dalam talian dan berlatih mengikat beberapa jalinan baharu pada simpulan mono.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *