Simpulan Tali Pancing Dacron Yang Anda Perlu Tahu

Dacron ialah sejenis garisan jalinan yang terdiri daripada gentian poliester yang dianyam bersama. Ia paling kerap digunakan untuk gaya memancing luar pesisir seperti trolling, memancing bawah atau menyasarkan ikan besar seperti jerung dan tuna.

Simpulan tali pancing Dacron boleh digunakan untuk mengikat tali jalinan ke kekili dan untuk menyambung tali jalinan ke perambut. Dacron kadangkala digunakan sebagai sandaran untuk talian utama dalam kedua-dua gear konvensional dan gear terbang atau, dalam beberapa kes, dacron digunakan sebagai tali utama dan disambungkan kepada perambut pancing seperti fluorocarbon atau monofilamen. Berikut adalah beberapa simpulan tali pancing dacron yang paling biasa yang perlu anda ketahui.

  • Simpulan Albright: Gunakan untuk menyambung talian terbang ke sandaran garisan jalinan
  • Simpulan Uni Ganda: Gunakan untuk menyambungkan garisan jalinan kepada ketua
  • Simpulan Darah: Gunakan untuk menyambungkan garisan jalinan kepada ketua
  • Simpul Palomar: Gunakan untuk menyambungkan garisan jalinan atau perambut ke tackle terminal
  • Simpulan Clinch yang Diperbaiki: Gunakan untuk menyambung garisan jalinan ke pusing atau cangkuk atau terbang ke garisan pendahulu

Simpulan tali pancing dacron terbaik adalah yang tidak mudah tergelincir kerana tali jalinan cenderung lebih lembut. Basahkan garisan semasa mengikat untuk kuasa cinching yang lebih ketat. Ramai pemancing menggunakan tali pancing dacron kerana ia sangat kuat dan tahan regangan. Ia mempunyai kepekaan tinggi yang membolehkan tindak balas pantas kepada mogok. Satu kelemahan ialah tali pancing dacron boleh mempunyai diameter yang lebih tebal dan mengambil lebih banyak ruang pada kekili anda berbanding dengan jenis garisan jalinan yang lain.

Apabila dipasangkan dengan simpulan pancing yang betul, dacron ialah pilihan yang hebat dan serba boleh untuk kebanyakan keperluan memancing. Ketahui cara mengikat simpul setiap pemancing perlu tahu atau mencari simpulan tertentu menggunakan bar carian di bahagian atas tapak web kami. Garis ketat dan simpulan yang boleh dipercayai!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *