Simpul Rig Texas Mana Yang Perlu Anda Ikat?

Walaupun pelantar Texas adalah persembahan yang teruji dan benar yang membolehkan anda menangkap ikan yang tebal tanpa tersangkut, simpulan anda perlu menahan cabaran tambahan yang datang dengan tumbuh-tumbuhan tebal, kayu, cerucuk berus dan batu. Ini mungkin membuatkan anda tertanya-tanya, manakah simpulan pelantar Texas yang terbaik untuk digunakan? Simpul pancing ini adalah dua yang paling kerap diikat bersama dengan pelantar Texas untuk alasan yang baik.

Simpulan Clinch yang Diperbaiki

Simpulan clinch yang dipertingkatkan terus mengetatkan dengan tekanan, menjadikannya pilihan bijak apabila Texas memasang tali dengan monofilamen atau garis fluorokarbon. Satu perkara penting yang perlu diingat ialah meninggalkan sedikit garisan yang tinggal apabila anda memotong hujung tag. Jumlah garisan tambahan yang kecil ini akan membenarkan sedikit ruang untuk simpulan mengetatkan tanpa gagal (barangan penting apabila menarik pelantar anda melalui penutup berat atau apabila anda terhuyung-hayang di dalam bass yang besar).

Jika anda sedang mencari simpulan Texas terbaik untuk jalinan, anda boleh menggandakan garisan semasa mengikat simpulan clinch yang dipertingkatkan untuk mengelakkan gelinciran atau gunakan simpulan Palomar sebagai gantinya.

Simpul Palomar

Jika anda mencari dalam talian untuk “texas knot” atau “texas rig knot”, anda akan melihat bahawa simpulan Palomar selalunya merupakan hasil pertama. Sebabnya ialah simpulan Palomar secara amnya mengekalkan antara 95 dan 100 peratus kekuatan patah asalnya apabila diikat dengan betul. Kelebihan tambahan ialah jika anda baru belajar memancing, ini adalah simpulan yang mudah untuk diikat dengan semua jenis tali pancing.

Apabila meluncurkan garisan anda melalui berat peluru, pastikan anda meninggalkan beberapa inci monofilamen tambahan, fluorokarbon atau jalinan supaya anda boleh mengikat simpulan dengan berkesan.

Amalkan kedua-dua simpulan apabila Texas memasang umpan plastik lembut anda dan lihat yang paling sesuai untuk anda. Lihat arahan langkah demi langkah tentang cara mengikat kedua-dua simpulan dalam bahagian “Cara Mengikat Simpul Memancing” kami, dan kemudian dapatkan lesen memancing anda dalam talian.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *