Simpul Palomar dalam 4 Langkah

Apakah simpulan pancing terkuat yang boleh anda ikat? Jika anda sedang belajar menangkap ikan dan anda telah bertanya kepada diri sendiri soalan ini, anda tidak bersendirian. Ramai pemancing bertanya tentang topik ini semasa belajar memancing. Untuk lebih spesifik, soalan ini sering timbul selepas simpulan pancing yang gagal menghasilkan pengalaman ngeri melihat apa yang boleh menjadi tangkapan yang benar-benar menakjubkan berenang ke laut biru tua.

Selepas jenis pengalaman ini, anda mungkin mula terobsesi dengan cara mengikat simpulan pancing yang kuat dan mula melakukan banyak penyelidikan tentang simpulan mana yang menghasilkan sambungan terbaik. Ini semua baik dan bagus, tetapi anda harus ingat satu perkara yang sangat penting — simpulan pancing terkuat yang boleh anda gunakan ialah simpulan yang anda tahu cara mengikat dengan cepat dengan yakin. Oleh kerana kemudahan dan kekuatannya apabila diikat dengan betul, Simpul Palomar adalah simpulan terminal yang baik untuk dimulakan.

4 Langkah Mengikat Simpul Palomar

Simpul Palomar ialah salah satu simpul pancing yang paling mudah untuk diikat, dan lilitan tali berkembar memberikan kekuatan tambahan apabila menyambungkan pancing anda ke mata kail, gewang atau pusing. Mengikat simpul memancing seperti Simpul Palomar tidak sukar atau rumit; ia hanya memerlukan sedikit latihan. Ikuti langkah ini dan anda boleh belajar cara mengikat simpulan ini dalam masa yang singkat.

  1. Gandakan tali pancing atau perambut anda dan bentuk gelung sepanjang 3 hingga 4 inci. Lulus hujung gelung melalui mata cangkuk, gewang atau pusing.
  2. Pegang hujung berdiri garisan antara ibu jari dan jari telunjuk anda. Pegang gelung dengan tangan bebas anda dan bentuk simpulan overhand.
  3. Lulus cangkuk, gewang, atau pusing melalui gelung. Kerja hebat, anda hanya mempunyai satu langkah lagi selepas ini!
  4. Basahkan dan ketatkan simpulan, kemudian potong hujung tag. Dari sini, cuma semak untuk memastikan dua garisan di mata cangkuk, gewang atau pusing adalah selari.

Memandangkan anda tahu cara mengikat simpulan pancing yang kuat sekarang, pelajari cara mengikat lebih banyak simpulan pancing dan pelantar dengan menonton beberapa video langkah demi langkah. Simpulan pancing yang mudah ini tidak mengambil masa yang lama untuk dipelajari, jadi ambil tali pancing dan mula berlatih!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *