Simpul Clinch yang Diperbaiki: Langkah Mengikat Simpul Memancing

Simpulan pancing clinch yang dipertingkatkan ialah simpulan terminal yang mudah dan boleh dipercayai untuk diikat apabila memasang mata kail, pusing atau terbang ke garis pendahulu atau tippet anda. Ramai pemancing suka menggunakan simpulan ini apabila memancing dengan alat ringan atau memancing air tawar kerana ia paling sesuai untuk ujian garisan sehingga 20 paun.

Jika anda sedang belajar memancing, jangan biarkan simpulan memancing menakutkan anda. Sebelum anda sedar, anda akan mengikat simpulan lebih cepat daripada yang anda boleh katakan, “masa untuk pergi memancing

5 Langkah Mudah untuk Mengikat Simpul Clinch (Diperbaiki)

Ikuti lima langkah mudah ini untuk mengetahui cara mengikat simpulan. Perlu diingat bahawa ini ialah versi yang dipertingkatkan, atau dikenali sebagai simpulan yang lebih baik.

  1. Lekapkan hujung tag tali pancing atau tali perambut anda melalui mata mata kail. Pastikan anda mempunyai kira-kira 5 atau 6 inci panjang pada hujung tag.
  2. Balut hujung tag garisan di sekeliling hujung berdiri lima atau enam kali.
  3. Lulus hujung tag garisan melalui gelung baris pertama yang terletak betul-betul di atas mata cangkuk. Kemudian luluskannya melalui gelung besar terakhir yang baru anda buat.
  4. Lembapkan dan tarik hujung tag dan hujung berdiri supaya garisan bergelung menegang pada mata.
  5. Potong hujung tag (jika perlu). Itu sahaja!

Anda mungkin tertanya-tanya tentang simpulan simpul vs simpulan yang lebih baik, dengan kata lain, apakah perbezaan antara kedua-duanya. Perbezaannya ialah simpulan pancing clinch yang dipertingkatkan termasuk langkah tambahan untuk membawa hujung tag garisan anda kembali melalui gelung sebelum mengetatkan.

Pemancing lalat yang memancing dengan lalat sederhana hingga besar selalunya lebih suka simpul mencengkam yang lebih baik apabila memancing kerana kekuatan tambahan yang disediakan oleh variasi ini. Anda mungkin mendapati bahawa, apabila memancing dengan lalat kering kecil dan nimfa, ramai pemancing lalat lebih suka berpegang pada simpulan clinch standard.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *