Siapa yang Ada dalam Kabut?

Shadow in a Glory: hantu Brocken di Grisedale Pike (foto dari Wikimedia Commons)

17 November 2022

Hujung minggu lalu Chris Randall @ultrapeakschris tweet video figura berbayang berjalan seiring dengannya dalam kabus. Pada mulanya dia menyangka itu orang lain. Sebaliknya ia adalah a momok Brocken dengan halo pelangi samar dipanggil a kemuliaan.

Seram!

Diparafrasa daripada Wikipedia: Hantu Brocken ialah bayang-bayang yang diperbesarkan oleh pemerhati yang dilemparkan ke udara tengah pada sebarang jenis awan yang bertentangan dengan sumber cahaya yang kuat (seperti matahari). Jika awan terdiri daripada titisan air yang bertaburan ke belakang, kawasan terang dan gelang pelangi seperti halo dipanggil kemuliaan boleh dilihat di sekeliling kepala atau siluet apperature. Fenomena ini dinamakan untuk Brocken Peak di Jerman di mana ia sering berlaku.

Kadangkala hantu itu kelihatan berlegar-legar di langit seperti malaikat seperti yang dilakukan dengan kegemilangan tiga kali ganda yang kelihatan kepada pasukan pendaki gunung di Tajikistan.

Spectre Broken above the ufuk, Peak Ozodi, Ogos 2006 (foto dari Wikimedia Commons)

Mungkin anda pernah melihat hantu Brocken dari kapal terbang. Saya ada, tetapi saya tidak tahu apa namanya.

Hantu dan kemuliaan Brocken dilihat dari kapal terbang di atas kawasan San Francisco (foto dari Wikimedia Commons)

Dan akhirnya, anda boleh mencipta hantu Brocken pada kabus malam jika anda berusaha melakukannya. Kapsyen pada foto ini berkata: “Pada malam yang sangat berkabus, saya meletakkan kereta saya di satu hujung tempat letak kereta, menghadap ke lot, dan menutup satu lampu depan dengan tikar lantai. Berdiri di hadapan cahaya yang tidak bertutup, saya memotret bayang-bayang yang saya lemparkan ke dalam kabus: momok Brocken.”

Hantu Brocken dalam kabus California pada waktu malam (foto dari Wikimedia Commons)

Siapa di sana dalam kabus? awak ni!

(gambar dari Wikimedia Commons; klik pada kapsyen untuk melihat yang asal)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *