Senarai Semak Pemeriksaan Bot Anda untuk Simpanan Bot Musim Sejuk

Bersedia atau tidak, musim sejuk sudah tiba. Bergantung pada kawasan anda, masa berperahu yang berkualiti mungkin dikurangkan atau ditutup sepenuhnya. Jika masa suram penyimpanan bot musim sejuk, senarai semak pemeriksaan bot ialah cara yang baik untuk memastikan anda tidak terlepas pandang sesuatu yang boleh memanjangkan masa henti pada musim bunga.

Ia mungkin kelihatan agak ironis untuk kapal yang dibina berada di atas air, tetapi bahagian penting mana-mana simpanan bot musim sejuk adalah untuk melindunginya dan semua komponen dan aksesorinya daripada air. Terdapat beberapa kaedah bagaimana untuk menutup bot untuk musim sejuk. Sesetengah bot dibalut sepenuhnya mengecut. Anda boleh melakukannya sendiri dengan memesan gulungan dan senapang haba daripada syarikat pembekal perkapalan tetapi halaman bot atau marina mungkin menawarkan perkhidmatan ini dan mempunyai lebih banyak pengalaman dengan penyimpanan bot musim sejuk.

Banyak bot mempunyai penutup dibuat untuknya yang sesuai dengan gunwale seperti cadar yang dipasang. Jika storan musim sejuk luar terlibat, semasa senarai semak pemeriksaan bot anda adalah penting untuk diingat untuk mempunyai semacam sokongan di tengah supaya air, salji dan daun tidak bertimbun di atasnya. Sesetengah pemilik bot hanya menggunakan tarp untuk penutup perlindungan air. Saya juga pernah melihat jag air yang diisi diikat pada sela-sela yang digunakan untuk melindungi terpal bot daripada angin dan salji.

Atau, sesetengah orang, seperti pemancing sungai tempatan Dave Sherman, boleh membelek bot mereka untuk penyimpanan bot musim sejuk. Sebelum bergusti bot john 14 kakinya terbalik pada trelernya, dia bekerja melalui senarai semak pemeriksaan botnya sendiri dan mengalih keluar semua yang dia boleh. Tempat duduk, motor, tangki minyak, bateri, malah palam bot ditanggalkan supaya gasket getah tidak retak. Walaupun botnya sudah siap untuk musim sejuk, saya dapati Dave tidak bersedia untuk meletakkan botnya. “Ia adalah hari yang menyedihkan.

Dan kemudian ada beberapa, seperti saya, yang degil cuba memastikan bot mereka bersedia sepanjang masa. Selagi masih ada ruang di garaj, yang sentiasa berada di bawah ancaman ditimpa basikal, kerusi rumput, dan peralatan berkebun, saya berpegang teguh pada harapan kehangatan dan sedikit air terbuka. Jika ramalan cuaca benar-benar kelihatan seperti saya perlu menggerudi lubang di dalam ais selama beberapa bulan, saya akan menyemak senarai semak singkatan pemeriksaan bot saya untuk cara menyimpan bot untuk musim sejuk di garaj yang kebanyakannya melibatkan menyekat tayar treler dan memastikan barangan garaj rawak tidak bertimbun di atasnya.

Perlindungan air hendaklah berada di bahagian atas senarai semak pemeriksaan bot untuk penyimpanan bot musim sejuk. Walaupun bot dibuat untuk berada di atas air, jika air kekal terlalu lama atau masuk ke tempat yang salah, pemeriksaan bot mata air anda mungkin akan mendedahkan lebih banyak kerja pembaikan daripada hanya memperbaharui pendaftaran bot anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *