Senarai Pembungkusan Perjalanan Memancing Hujung Minggu & Panduan Gear

Adakah anda bersedia untuk memulakan pengembaraan memancing hujung minggu? Sungguh mengujakan! Anda pasti ingin membuat senarai pembungkusan perjalanan memancing sebelum anda pergi. Dengan cara ini, anda boleh yakin kerana anda sudah bersedia dengan semua yang anda perlukan untuk mencipta kenangan memancing baharu yang hebat di atas air.

Hanya simpan dan cetak senarai ini, potong setiap item semasa anda mengemasnya. Perlu diingat bahawa ini ialah senarai contoh peralatan memancing. Item yang berbeza atau item tambahan mungkin diperlukan bergantung pada destinasi dan tempoh perjalanan anda. Jika anda menempah perjalanan dengan pemandu sewa atau kapten bot, dia berkemungkinan besar akan memberikan alat dan peralatan yang anda perlukan, tetapi sentiasa mengesahkan perkara ini sebelum anda pergi.

Senarai Pembungkusan Perjalanan Memancing Hujung Minggu

1. Lesen memancing. Masukkan lesen memancing anda ke dalam beg kering kalis air kecil untuk akses mudah dan simpannya di dalam beg galas atau kotak tackle anda semasa memancing. Jika anda belum mempunyai lesen memancing untuk negeri tempat anda bercadang untuk memancing, cuma beli lesen anda dalam talian sekarang.

2. Set peraturan perikanan negeri bercetak atau akses kepada peraturan memancing dalam talian. Tidak kira negeri mana anda pergi, anda perlu mengetahui had slot undang-undang, had beg dan peraturan khas lain yang mungkin dikenakan.

3. GPS. Jika anda bercadang untuk melakukan perjalanan memancing ke kawasan terpencil atau tempat yang tidak dikenali, adalah idea yang baik untuk mempunyai GPS supaya anda boleh mencari jalan pulang ke rumah memancing atau tapak perkhemahan anda.

4. Peti pertolongan cemas. Pek kit pertolongan cemas mudah alih yang termasuk barangan seperti salap antibiotik, pembalut, pinset, tisu antiseptik, aspirin, pad kain kasa, pita kain, sarung tangan bukan lateks dan selimut.

5. Cermin mata hitam terpolarisasi. Cermin mata hitam terpolarisasi bukan sahaja akan melindungi mata anda daripada matahari, ia juga membantu mengurangkan silau semasa berada di atas air supaya anda dapat melihat ikan.

6. Pelindung matahari. Pastikan anda membawa pelindung matahari spektrum luas UVA/UVB atau pelindung matahari, sebaik-baiknya yang kalis air. Walaupun pada hari mendung, sinaran matahari boleh menjadi kuat.

7. Semburan pepijat. Sentiasa bungkus sebotol semburan pepijat untuk menjauhkan perosak seperti nyamuk, agas dan kutu. Jika anda melakukan perjalanan memancing dengan pemandu atau kapten sewa, anda mungkin ingin meminta mereka cadangan tentang produk yang berfungsi dengan baik di kawasan atau persekitaran yang anda akan memancing.

8. Pil mabuk laut. Jika anda bercadang untuk melakukan perjalanan memancing di luar pesisir, adalah idea yang baik untuk membawa sebungkus pil mabuk laut. Ikut arahan pada pakej, tetapi kebanyakannya berkesan jika anda mengambil satu malam sebelum perjalanan memancing anda, dan kemudian satu lagi pada waktu pagi sebelum anda pergi.

9. Seluar. Seluar akan memberikan anda lebih perlindungan terhadap serangga dan matahari daripada sepasang seluar pendek. Cari seluar dalam bahan yang ringan, menyerap lembapan atau bernafas.

10. Topi. Tambahkan topi bertepi lebar pada senarai pembungkusan perjalanan memancing anda supaya anda boleh menggunakannya untuk memastikan muka anda terlindung daripada matahari.

11. Kamera. Bawa bersama kamera, kamera telefon bimbit atau kamera video supaya anda boleh mendokumentasikan semua hasil tangkapan anda yang menakjubkan.

12. Beg kalis air. Gunakan beg kalis air untuk menyimpan kamera, telefon bimbit anda dan apa-apa sahaja yang anda perlukan agar sentiasa kering.

13. Jaket hujan atau peralatan hujan. Cuaca boleh berubah tanpa banyak amaran, jadi bersiaplah dengan satu set peralatan hujan (jaket dan seluar) atau sekurang-kurangnya jaket hujan.

14. Lapisan pakaian. Pagi dan petang di atas air boleh menjadi sejuk. Bersedia dengan memakai lapisan yang boleh anda tanggalkan semasa hari berlalu dan suhu meningkat.

15. Kasut bot tidak tergelincir dan tidak bertanda. Biarkan sandal dan selipar di rumah. Pilih kasut yang tidak tergelincir dan tidak bertanda yang dibuat untuk dipakai di atas bot.

16. Peranti pengapungan peribadi. Sentiasa bawa jaket keselamatan atau peranti pengapungan peribadi (PFD) anda. Jika anda akan memancing di atas bot orang lain, semak untuk memastikan mereka mempunyai cukup PFD di atas kapal, dan PFD itu sesuai dengan jenis perjalanan memancing yang anda rancang untuk lakukan — di dalam atau di luar pesisir.

17. Set pakaian tambahan. Jika anda basah atau hari yang panas, anda akan menghargai satu set pakaian kering yang segar untuk ditukar selepas itu.

18. Pisau poket atau pelbagai alatan. Bawa bersama pelbagai alatan untuk memotong garisan, mengasah cangkuk dan untuk beberapa kegunaan lain.

19. Tang. Anda memerlukan ini untuk menanggalkan cangkuk, membuat pelarasan pada gewang, dan beberapa perkara lain. Bawa bersama sepasang yang tahan kakisan dan simpan di dalam sarung.

20. Pita pengukur. Ini akan membantu anda memastikan bahawa hasil tangkapan anda mematuhi peraturan jika anda bercadang untuk membawanya pulang untuk dimasak untuk makan malam.

21. Tuala. Bawa bersama beberapa tuala untuk digunakan untuk mengeringkan sekiranya anda basah.

22. Air dan makanan ringan. Anda akan mahu kekal terhidrat dan mempunyai tenaga yang mencukupi. Bawa bersama air yang banyak dan makanan ringan yang tidak mudah rosak seperti badam, dendeng daging atau bar granola.

23. Pancing dan kekili. Jika anda bercadang untuk memancing sendiri tanpa pemandu atau kapten, ketahui jenis pancing dan kekili air masin atau pancing dan kekili air tawar yang perlu anda bawa.

24. Tali pancing. Pastikan anda mempunyai banyak tali pancing tambahan sekiranya anda perlu merig semula. Jenis garisan akan berbeza-beza bergantung pada tempat anda akan memancing, kaedah yang anda ingin gunakan dan spesies ikan khusus yang anda rancang untuk sasarkan.

25. Kotak tackle. Jika anda memancing sendiri tanpa pemandu atau kapten, anda perlu membawa bersama kotak tangkai yang mengandungi barangan seperti pelbagai saiz mata kail, sinker, bobbers atau pelampung, gewang, de-hooker, pusing, bahan perambut. , dan gunting.

26. Umpan. Jika anda memancing bersama anak-anak, anda perlu membawa bersama atau membeli umpan hidup sebelum anda tiba di destinasi memancing terakhir anda. Umpan hidup akan membantu memastikan banyak gigitan untuk memastikan kanak-kanak terhibur.

27. Lebih sejuk. Bawa bersama penyejuk untuk menyimpan tangkapan anda (dengan syarat ia mematuhi peraturan undang-undang dan anda bercadang untuk membawanya pulang untuk makan malam) dan memastikan air botol tetap sejuk.

28. Wang tunai. Jangan lupa bawa wang tunai untuk membayar ganjaran sewa, umpan, minyak, dll.

29. Ubat-ubatan. Ingatlah untuk membungkus sebarang ubat khas yang mungkin anda perlukan semasa berada di luar rumah. Adalah idea yang baik untuk mempunyai beberapa hari tambahan ubat-ubatan sekiranya perjalanan pulang anda ditangguhkan atau anda akhirnya tinggal lebih lama daripada yang dijangkakan.

Semoga anda kini telah menyemak setiap item ini dari senarai pembungkusan perjalanan memancing anda dan bersedia untuk pergi memancing. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang jenis bot yang mungkin anda bawa semasa perjalanan memancing air masin atau air tawar, anda boleh menyemak alat perbandingan bot.


Anda mungkin juga berminat

Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *