Semak Keperluan Keselamatan Bot sebelum Dilancarkan

Beberapa aspek mengenai keperluan keselamatan bot berlaku lama sebelum treler disambungkan. Memantau ramalan cuaca akan membantu memastikan anda dan penumpang anda tidak perlu menghadapi risiko menghadapi angin kencang, hujan atau kilat yang mungkin berlaku akibat pembangunan ribut petir secara tiba-tiba, contohnya.

Satu lagi pertimbangan keselamatan bot pra-perjalanan adalah untuk melakukan kerja rumah anda setakat meninjau dan menyelidik potensi bahaya air. Adakah tasik itu terkenal dengan batu-batu yang tenggelam seperti Tasik Folsom di California? Adakah air telah meningkat di dalam takungan ini untuk menyembunyikan tunggul? Atau, adakah air telah turun untuk mendedahkan batuan “baru” di sungai yang menyukarkan navigasi saluran? Juga, adalah idea yang baik untuk tidak menaiki bot bersendirian. Sekurang-kurangnya, beritahu seseorang ke mana anda akan pergi dan bila anda dijangka pulang.

Keperluan peralatan keselamatan bot yang sah berbeza mengikut keadaan dan dengan saiz bot dan badan air tetapi semuanya termasuk jaket keselamatan bersaiz sesuai, peranti isyarat, peti pertolongan cemas, tali tambahan, radio VHF atau sekurang-kurangnya telefon bimbit dan api pemadam sebagai komponen teras. Apabila saya memperbaharui pendaftaran bot saya, saya telah dihantar “Buku Panduan Berperahu” yang berguna yang penuh dengan keperluan keselamatan bot rasmi negeri. Contohnya, ia mengandungi takrifan “operasi selamat” berkenaan kelajuan, kawasan dan keadaan, malah termasuk keperluan keselamatan bot Jabatan Keselamatan Dalam Negeri seperti amaran untuk mengelakkan terlalu dekat dengan beberapa empangan.

Sebelum mencecah air, semak senarai semak peralatan keselamatan bot anda. Kemudian, semak semula. Anda tidak mahu mengetahui bahawa anda telah mengabaikan komponen keperluan keselamatan bot anda apabila anda berada di atas air, apabila ia mungkin sudah terlambat. Tidak kira betapa hebatnya ikan menggigit, ia tidak berbaloi dengan risikonya. Adalah lebih baik untuk memendekkan perjalanan dan kekal selamat untuk kembali dan memancing pada hari lain.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *