Sekolah menunggang meraikan hari jadi yang ke-50

 • Sebuah sekolah menunggang telah meraikan ulang tahunnya yang ke-50, kerana pemiliknya yang berusia 80 tahun berharap pusat itu akan terus berada “di sini untuk masa yang lama”.

  Pada 15 Oktober Houston Farm Riding di West Lothian meraikan kejayaan itu dengan acara yang dihadiri oleh 150 murid dahulu dan sekarang.  “Kami mempunyai malam yang hebat, malah ada orang di sana yang saya tidak pernah berjumpa selama 30 tahun dan hakikat mereka berusaha untuk datang membuatkan saya kehilangan kata-kata. Kami masih menerima mesej dan kad,” kata Elizabeth, yang menubuhkan Houston Farm pada 1972 bersama arwah suaminya Ian.

  “Apabila kami memulakan sekolah, kami selalu berkata ia perlu menjadi perniagaan, tetapi di atas segala-galanya kami mahu ia menjadi komuniti dan keluarga dan sudah tentu begitu. Kami mempunyai generasi ketiga kanak-kanak menunggang kuda, dan kami mempunyai seorang wanita yang akan berusia 82 tahun bulan depan yang menunggang bersama kami selama setengah jam setiap hari Isnin, dia adalah inspirasi kepada semua orang.”

  Sekolah menunggang bermula dengan tiga ekor kuda, yang Ian seorang pengajar dan pelompat yang berminat – dibeli daripada jualan Kelso. Pasangan itu sebelum ini menternak babi sehingga 1971 selepas itu mereka menjual stok pembiakan mereka dan memutuskan untuk memulakan Ladang Houston. Anak perempuan pasangan itu Fiona, Jane dan Anne, dan menantu perempuan Angela yang berkahwin dengan anak lelaki mereka John, mengikut jejak langkah mengajar, dengan Anne dan Angela bekerja sepenuh masa di Houston Farm.

  Selama bertahun-tahun, sekolah menunggang yang diluluskan oleh British Horse Society telah berkembang, dan pada masa ini ia menempatkan 53 ekor kuda dan kuda, dengan 150 penunggang seminggu. Ian meninggal dunia pada 2019 selepas disahkan menghidap Parkinson, tetapi Elizabeth terus menjalankan bahagian perniagaan sekolah itu.

  “Kebanyakan kuda dan kuda kami dipinjamkan untuk jangka masa panjang, atau mereka telah ditempatkan semula daripada badan kebajikan selepas mengalami permulaan yang sukar. Mereka dilayan sebagai keluarga di sini dan mereka mempunyai rumah seumur hidup, kami mempunyai seekor kuda yang berusia hampir 40 tahun,” kata Elizabeth.

  “Covid adalah masa yang sangat sukar dan perjuangan yang nyata kerana kami mempunyai lima setengah bulan ketika kami tidak dapat beroperasi tetapi kami masih mempunyai semua kuda dan kuda untuk dijaga. Semua wang yang kami simpan digunakan untuk memberi mereka makan. Ia adalah kerja keras, tetapi keadaan semakin pulih sekarang dan kami berazam. Semoga kami akan berada di sini untuk jangka masa yang lama.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *