Sekatan dan Peraturan Lesen Menaiki Bot: Ini Mengenai Keselamatan

Foto © Ken Schultz
Jika anda baru untuk menaiki bot, anda mungkin tertanya-tanya sama ada terdapat sekatan lesen bot yang dikenakan kepada anda.

Seperti memandu kereta di jalan awam, kebanyakan negeri mempunyai undang-undang mengenai siapa yang boleh atau tidak mengendalikan bot bermotor secara sah. Jadi isunya lebih kepada peraturan daripada sekatan. Selain itu, undang-undang berbeza berkenaan dengan pengendalian perahu peribadi (PWC) berbanding bot bermotor, dan tidak digunakan untuk bot tanpa motor, seperti kanu, kayak, bot dayung, dori dan bot layar kecil.

Umur boleh Menentukan siapa yang boleh Mengendalikan Bot Bermotor

Umur adalah salah satu sekatan lesen bot utama yang berlaku, kerana sesetengah negeri mempunyai syarat umur minimum untuk mengendalikan bot motor atau PWC secara sah. Atau, mereka menetapkan bahawa sesiapa yang lahir selepas tarikh tertentu mesti telah menamatkan kursus keselamatan yang diluluskan. Beberapa negeri memerlukan hanya pengendali muda (selalunya antara umur 12 dan 16) untuk memiliki lesen bot. Dalam beberapa kes yang bergantung pada penarafan kuasa kuda motor pada bot.

Mengambil Kursus Keselamatan mungkin Diperlukan

Di banyak negeri, anda mesti mengikuti kursus pendidikan keselamatan menaiki bot – dalam talian atau dalam bilik darjah – selepas itu anda menerima kad pendidikan keselamatan menaiki bot (aka “lesen berperahu”). Dengan ini, anda boleh mengendalikan bot bermotor di negeri anda, dan di mana-mana negeri yang mempunyai sekatan atau keperluan lesen berperahu. Kad pendidikan ini tidak mempunyai tarikh tamat tempoh, jadi jika anda berpindah ke negeri lain, anda masih dilindungi.

Simpan Kad dengan Anda

Apakah sekatan atau keperluan lesen berperahu yang dikenakan sebaik sahaja anda mempunyai lesen itu? Itu bergantung pada negeri, tetapi beberapa perkara umumnya berkuat kuasa di seluruh papan.

Apa yang anda tidak perlukan untuk mengendalikan bot bermotor ialah lesen memandu kereta keluaran kerajaan. Tetapi anda perlu membawa kad pendidikan bot anda semasa mengendalikan bot bermotor. Dan anda mesti menunjukkannya kepada pegawai penguatkuasa undang-undang jika diminta.

Pemegang Kad Pendidikan Keselamatan adalah Lebih Selamat

Walau apa pun peraturan di tempat anda tinggal, telah ditunjukkan bahawa pengendali bot yang tidak mengikuti kursus keselamatan berperahu secara statistik lebih banyak terlibat dalam kemalangan berbanding mereka yang telah menamatkannya. Itu, ditambah dengan fakta bahawa kursus sebegini mendidik anda tentang undang-undang negeri anda, tentang cara menaiki bot secara umum, dan tentang hal-hal navigasi (yang dipanggil “peraturan jalan raya”), menjadikannya satu perkara yang wajar untuk dilakukan sama ada perlu atau tidak. .

Sesetengah negeri memerlukan pelayar mengambil ujian lesen berperahu atau melengkapkan kursus keselamatan berperahu sebelum mengendalikan kapal bermotor di laluan air negeri. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami bahawa mengambil ujian untuk mendapatkan lesen bot anda adalah berbeza daripada proses mendaftar bot anda.


Anda mungkin juga berminat

Ken Schultz

Ken Schultz

Ken Schultz ialah seorang penulis kakitangan lama untuk majalah Field & Stream dan merupakan bekas Editor Memancing ESPNoutdoors.com. Dia telah menulis dan mengambil gambar sembilan belas buku mengenai topik sukan pancing, serta kalendar petua memancing tahunan, dan tulisannya telah muncul di pelbagai tapak web selama lebih daripada dua dekad. Laman web pengarangnya ialah kenschultz.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *