Seekor Albatros Melayari Angin

Nota Burung®

Seekor Albatros Melayari Angin

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Sound of wind and waves]

Di Pasifik Utara, seekor albatros terbang selepas sebuah kapal. Burung besar ini mempunyai lebar sayap kira-kira tujuh kaki, dan ia benar-benar berada di rumah dalam angin kencang lautan terbuka. Ia melambung ke sana ke mari, di atas waduk kapal, kadangkala naik seratus kaki di udara, kemudian meluncur ke bawah berhampiran permukaan. Dengan sayapnya melengkung sedikit, seekor albatros boleh pergi selama lebih daripada sehari tanpa mengepak walaupun sekali.

Jadi bagaimana ini berfungsi? Bagaimanakah ia dapat bersaing dengan kapal tanpa mengepakkan sayapnya?

Albatross tahu cara menggunakan perbezaan kelajuan angin ke pantai melalui langit, satu pencapaian yang dipanggil “dinamik melonjak”. Disebabkan oleh geseran dengan ombak, kelajuan angin dekat dengan permukaan air adalah lebih perlahan daripada yang lebih tinggi. Dengan bergerak dari udara tinggi yang lebih laju ke udara rendah yang lebih perlahan atau sebaliknya, albatros didorong ke hadapan. Oleh itu, dalam satu siri gelung berliku-liku, albatross melayari angin, ke atas dan ke bawah, mengulangi corak itu berulang kali semasa ia bergerak beribu-ribu batu merentasi lautan.

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

###

Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Editor: Ashley Ahearn
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penolong Penerbit: Mark Bramhill
Pencerita: Mary McCann

Bunyi ambien disediakan oleh Kessler Productions. Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.

© 2015 Tune In to Nature.org Ogos 2017 / 2019 / September 2022 Narator: Michael Stein

ID# 082806dynamKPLU albatross-02c

Rujukan dipetik: Haley, Delphine, editor. Burung laut Timur Pasifik Utara dan Perairan Artik. Seattle: Pacific Search Press, 1984, hlm. 32.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *