Sebab Utama Anda Perlu Ambil Percutian Memancing Ais

Semasa musim sejuk beberapa pemancing mencari untuk melarikan diri dari kesejukan. Mereka mengembara dalam jumlah besar ke iklim yang lebih panas untuk mencari air yang tetap terbuka, di mana gewang tidak melantun. Tetapi seperti kata pepatah: “untuk masing-masing miliknya.” Terdapat juga pemancing utara yang tidak sabar menunggu sehingga ais terbentuk. Yang lain masih, sebenarnya mungkin menuju ke utara semasa musim sejuk, mencari cuaca yang lebih sejuk untuk percutian memancing ais.

Mengapa ada orang yang ingin mencari destinasi memancing ais? Terdapat beberapa sebab. Pertama sekali, ia adalah sejenis keseronokan hanya untuk dapat berdiri di atas tasik. Tidak kira berapa kali saya pergi memancing ais, masih ada sebahagian daripada diri saya yang sesekali berfikir, “Wah, saya berdiri DI ATAS TASIK.” Itu sahaja salah satu bahagian terbaik untuk mengambil percutian memancing ais.

Sebab lain hanyalah akses kepada ikan. Bergantung pada keadaan ais dan destinasi memancing ais, anda mungkin boleh memandu keluar ke ikan anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan masa, pemancing berjalan keluar, menyeret kereta luncur dan mungkin pondok memancing ais dan mula menggerudi lubang.

Apabila cuba menentukan tempat memancing, lihat jika anda boleh mencari peta kontur. Secara umum, banyak jenis ikan akan, seperti yang mungkin dikatakan oleh Bassmaster pro Kevin VanDam, “merajuk” di saluran dan lubang yang lebih dalam. Jika anda memancing tasik semasa musim panas, gunakan maklumat yang sama yang anda pelajari daripada bot. Tebuk lubang berhampiran tepi garisan rumpai, longgokan batu, titisan atau berus.

Selain itu, terdapat aspek sosial untuk memancing ais. Ia adalah peluang yang baik untuk menggilap cerita memancing itu dengan rakan sementara menunggu bendera tip-up untuk baik, tip up. Terdapat juga pertandingan memancing ais di seluruh utara yang menyediakan peluang hebat untuk merancang percutian memancing ais bersama pemancing lain. Destinasi memancing ais sangat berbeza dari negeri ke negeri. Sesetengah taman negeri menawarkan kabin atau yurt semasa musim sejuk, malah menyediakan pakej percutian memancing ais Sesetengah negeri membenarkan pemancing memandu kenderaan 4 roda di atas ais, manakala di tempat lain perkara ini mungkin tidak disukai. Dalam beberapa minggu seorang kawan saya menaiki bot udara yang dipanaskan di Tasik Erie untuk berpeluang melihat walleye gergasi dan timbunan hinggap kuning.

Walau apa pun destinasi memancing ais anda, pastikan anda mengambil kira keselamatan. Walaupun menyeronokkan, keadaan ais mesti sentiasa dipantau. Jika ini adalah perjalanan memancing ais pertama anda tahun ini, pastikan lesen memancing anda adalah terkini. Dan saksikan hari memancing ais percuma yang ditawarkan oleh beberapa negeri. Anda mungkin menemui penawar baharu untuk “demam kabin.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *