‘Saya membiak kuda dan penunggangnya!’ Anak pips bapa untuk memenangi 1.90m HOYS enam bar

HOYS enam bar
Robert Whitaker menunggang Vermento, pemenang Thistledown Investments Six Bar semasa Pameran Kuda Terbaik yang diadakan di NEC di Birmingham di UK antara 5 -9 Oktober 2021

John Whitaker bergurau bahawa dia telah melahirkan kedua-dua kuda dan penunggang yang memenangi Thistledown Investments HOYS enam bar, ketika Robert Whitaker dan Vermento melepasi 1.90m untuk merebut gelaran.

Tiga kombinasi lain telah melepasi pusingan lima; John pada Sharid, Shane Breen pada Vistogrand dan Joseph Trunkfield pada Cruze, tetapi Robert dan anak kepada bekas tunggangan utama John Argento adalah satu-satunya yang menamatkan dengan jelas.

“Dia menyukainya,” kata Robert. “Dia tidak melakukan enam bar sebelum ini jadi saya agak ragu-ragu tetapi dia melompat pusingan pertama dengan cukup baik, kemudian setiap pusingan dia melonjak lebih baik dan lebih baik.”

Robert berkata kanak-kanak berusia sembilan tahun itu berasa yakin, dan kepercayaan antara pasangan itu terbukti apabila mereka menangani garis menegak.

“Bagi saya, ia berfungsi dengan baik kerana tiga jarak pertama agak pendek, kemudian ia dibuka untuk yang terakhir supaya saya boleh menolaknya sedikit dan dia sangat menyukainya,” tambahnya.

“Aregento adalah induk nombor satu di dunia pada satu ketika, dan dia sudah tidak mempunyai kuda betina yang saya lakukan selama 1.50s jadi dia dibesarkan dengan sangat baik, dan saya fikir dia benar-benar kuda untuk masa depan. Dia agak kuda yang lebih besar jadi ia mengambil sedikit masa daripada biasanya tetapi kami telah memperoleh beberapa keputusan yang baik pada 1.50m dan saya fikir dia meningkat sepanjang masa. Saya menaruh harapan yang tinggi untuknya.”

Tempat kedua bersama John dan Sharid serta Shane dan Vistogrand, yang kedua-duanya melepasi pagar terakhir terbesar di enam palang HOYS tetapi mempunyai salah satu rel yang lebih awal.

“Saya bernasib baik pada pusingan terakhir dan mungkin tidak bernasib baik kali ini,” kata John, sambil menambah apabila ditanya mengenai pusingan anaknya: “Saya membiak kuda dan penunggangnya!”

Anda juga mungkin berminat dengan…

‘Dia tidak berhutang apa-apa kepada kami’ — John Whitaker memecat kuda jantan besarnya Argento

Dan sekarang untuk sesuatu yang berbeza… Keluarga Whitaker pergi merentas desa

‘Saya akan mempunyai halaman saya penuh dengan keturunan Argento jika saya boleh!’ — pemilik mendedahkan mengapa mereka memilih garis keturunan ini

‘Mereka mengatakan bahawa kuda mencari anda, sesuatu yang saya tidak pernah benar-benar faham sehingga saya bertemu Arko’ — bertemu generasi seterusnya

Kad hadiah M&S £10 PERCUMA dengan langganan majalah Horse & Hound untuk masa yang terhad

Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Tapak web Horse & Hound tanpa had langganan. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada Khamis 13 Oktober.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *