‘Saya hanya mendapat bibir yang gemuk!’ gambar yang menakjubkan menunjukkan urutan dramatik kejatuhan ‘bertuah’

 • Horse & Hound disokong oleh penontonnya. Apabila anda membeli melalui pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen untuk beberapa item yang anda pilih untuk dibeli. Ketahui lebih lanjut

 • Percutian point-to-point pertamanya mungkin tidak berjalan sepenuhnya mengikut rancangan – tetapi Rachel Collins hanya mengalami bibir yang gemuk pada musim gugur ini.

  Nasib baik, jurugambar amatur berada di tangan pada mesyuarat Ashford Valley Tickham Hunt untuk menangkap keseluruhan urutan, yang Rachel memberitahu H&H adalah salah satu pertimbangan pertamanya.  “Ia benar-benar bertuah,” katanya. “Jika anda akan jatuh, anda benar-benar mahukan gambarnya! Jika ia tidak didokumenkan, adakah ia benar-benar berlaku?!”

  Rachel menunggang DaintyDavey miliknya sendiri pada mesyuarat Paskah di Charing, Kent, pada tahun 2013. Dia telah menunggang dalam beberapa perlumbaan di bawah Peraturan tetapi berfikir menunjuk akan memberikan lebih banyak peluang menunggang.

  “Kami membelinya dari Ireland,” katanya. “Ia agak lucu sebagai pasangan saya [John Collins] dan jurulatih Phil York kedua-duanya berkata ‘Kami akan membeli kuda yang agak baik, dia akan keluar selepas perlumbaan pertama dan kami akan mendapat kuda yang baik untuk diteruskan’ – sods nakal!”

  Charing adalah larian pertama Rachel dan Dave dan mereka mendahului apabila mereka berpisah.

  “Beliau bertanya soalan itu, tersentak dan saya keluar dari pintu tepi,” katanya. “Anda boleh melihat saya berputar di udara dalam gambar tetapi saya tidak ingat; Saya mungkin berfikir ada 11 kuda di belakang yang boleh mendarat di atas saya. Dalam sepersekian detik itu, saya meringkuk berfikir ‘Tolong jangan pukul saya’, dan alhamdulillah, tiada seorang pun daripada mereka melakukannya, walaupun ia agak dekat.

  “Dan yang saya dapat hanyalah bibir yang gemuk. Anda tahu anda hampir berfikir ‘Adakah itu?’ kerana ia agak menakjubkan tetapi saya baik-baik saja, saya bangun dan berjalan pergi.”

  Rachel telah berhenti menunggang perlumbaan; dia mematahkan pelvisnya pada kuda lain dan “berfikir saya akan tunduk dengan anggun”.

  Tetapi dia dan Dave meneruskan kecemerlangan dalam pelbagai disiplin lain. Dia menjalankan perlumbaan terakhirnya pada Mei 2014, yang bagus untuk tempat kedua.

  “Seseorang di sana bertanya ‘Apa pendapat anda tentang kaumnya?’ dan saya berkata ‘Cemerlang tetapi dia bersara sekarang’,” katanya. “Pasangan saya, yang kini menjadi suami saya, berkata ‘Apa maksud awak, dia akan bersara?’ tetapi kadang-kadang hati anda mengatasi kepala anda. Saya berkata ‘Itu sahaja’, dan membawanya pulang.”

  Latihan Semula Kuda Lumba (RoR) telah melancarkan liga dalam dressage, acara arena dan showjump, dan Dave yang serba boleh menjalani latihan semula dan kerjaya baharunya dengan penuh percaya diri, merangkul gelaran rentas disiplin tenggara pada September 2014.

  Gabungan itu juga menikmati kemenangan dalam acara lompat, di kejohanan kebangsaan RoR, dan dalam liga kelab British Showjumping (BS), serta di kejohanan percubaan pemburu kebangsaan.

  Rachel sedang bersedia untuk bergabung sepenuhnya dengan BS tetapi pada 2017, Dave mengalami serangan kolik yang serius. Dia pulih tetapi, Rachel berkata, “tidak begitu gembira” melompat selepas itu. Sejak itu, dia menikmati kejayaan dalam dressage, dan kini, berusia 17 tahun, juga gemar menggodam, bersekolah, berseronok dan acara tempatan.

  “Dia menetap dalam kehidupan dengan baik,” kata Rachel. “Dia bukan seperti yang anda fikirkan tentang bekas kuda lumba. Saya dengan senang hati akan membiarkan anak saudara saya yang berumur lima tahun, yang tidak menunggang, menggodamnya bersama saya di laluan kekang kami; dia adalah watak yang sangat indah, dan dia menyayangi orangnya, dan dia hanya menyukai kehidupan. Bab yang sangat menggembirakan.”

  Rachel menambah bahawa sekiranya dia ditanya selepas kejatuhan, dia tidak semestinya menyangka Dave akan terbukti begitu mudah untuk melatih semula kejayaan itu.

  “Dia berlumba dari ketika dia berumur lima tahun hingga ketika dia berusia sembilan tahun, tetapi tiada apa yang mengganggunya, dia boleh melakukan semuanya dengan mata tertutup,” katanya. “Dia hebat dan dia akan menjalani hari-harinya di sini.”

  Tetapi gambar-gambar hari itu di Charing juga akan sentiasa dihargai.

  “Perkara pertama yang saya katakan apabila saya bangun ialah ‘Tolong beritahu saya yang anda ada dalam kamera’!” Rachel berkata.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *