Sarang Burung Hantu Bertanduk Besar

Nota Burung®

Keluarga Burung Hantu Bertanduk Besar, Bahagian II

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!

[Pair of Great Horned Owls hooting]

Kita sering menganggap Musim Bunga sebagai musim bersarang untuk burung. Tetapi Burung Hantu Bertanduk Besar bersarang pada musim sejuk, kerana burung hantu muda mengambil masa yang lama untuk membesar.

Pasangan ini menduduki sarang kayu besar dalam kayu kapas tinggi, sarang yang dibina oleh Red-tailed Hawks tahun lepas.

Burung Hantu Bertanduk Besar betina – yang melebihi jantan sebanyak satu pertiga – [Sound of female Great Horned Owl] mengeram telur selama sebulan penuh, tidak pernah meninggalkan sarang. jantan [Sound of male Great Horned Owl] diburu untuk kedua-duanya.

Apabila telur menetas, burung hantu berbulu halus adalah sebesar ayam yang baru lahir. Jantan kekal sebagai penyedia tunggal untuk dua minggu lagi, sehingga anak muda memakai set kedua bulu bawah.

Kini, anak-anaknya boleh dibiarkan bersendirian sementara kedua-dua Burung Hantu Bertanduk Besar dewasa meneruskan pemburuan pada waktu senja. Dari hinggap yang tinggi, mereka menjunam dengan sayap senyap ke mangsa di bawah. Mereka mengambil tikus, arnab, dan opossum, itik dan gagak – malah sigung dan rakun muda. [Great Horned Owl pair hooting]

Burung hantu muda akan tinggal bersama ibu bapa mereka selama beberapa bulan. Dan kerana kitaran bermula pada musim sejuk, anak muda akan mempunyai banyak mangsa apabila mereka akhirnya sendiri.

Untuk melihat foto Burung Hantu Bertanduk Besar, datang ke birdnote.org. Saya Mary McCann.

###

Sounds of the Great Horned Owl disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Hoots pasangan yang dirakam oleh WR Fish; sarang oleh
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2016 Tune In to Nature.org Mac 2012/2018/2022 Narator: Mary McCann

ID# lama: 032406GHOWKPLU GHOW-04b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *