‘Sangat disayangi sekarang’: Shetlands warga emas antara mereka yang dibebaskan daripada kandang yang dipaku-tutup

 • Dua ekor kuda Shetland veteran yang ditemui dalam keadaan “mengerikan”, antara kuda yang berdiri di atas timbunan kotoran sedalam empat kaki dengan kepala mereka menyentuh siling kandang, telah menemui rumah baharu yang penuh kasih sayang.

  Worzel, 20, dan Edern yang berusia 19 tahun adalah antara 40 kuda yang diselamatkan oleh RSPCA. Ada yang berada di ladang dengan lumpur sehingga lutut – dan ada anak kuda tidak dapat bergerak kerana lumpur mencecah dada mereka.



  “Haiwan-haiwan itu ditemui tanpa air, jerami, atau katil kering yang bersih dan tidak mempunyai kawasan berdiri yang sukar untuk menonjol daripada lumpur. Beberapa ditemui dengan kuku yang terlalu besar kerana kekurangan rawatan yang lebih baik,” kata jurucakap Blue Cross, yang mengambil dua Shetlands.

  “Sesetengah kuda itu tidak dapat mengangkat kepala kerana kotorannya terlalu tinggi sehingga kepala mereka mencecah bumbung kandang dan mereka tidak mempunyai makanan atau air. RSPCA menghabiskan beberapa jam untuk menggali kuda. Satu pintu kandang telah ditemui dipaku tertutup dan linggis diperlukan untuk membukanya.”

  Pemilik kuda telah disabitkan dengan lima kesalahan dan telah dilarang daripada memelihara semua haiwan.

  Penyelia kebajikan kuda Blue Cross Burford Clare Bevins berkata: “Kami terkejut melihat keadaan mengerikan kuda-kuda itu telah disimpan dan terpaksa bertahan.

  “RSPCA telah melakukan kerja yang baik dalam mengendalikan dan menjaga kuda-kuda ini selepas mereka mengalami kesukaran. Kami gembira menerima mereka dan mendapati mereka menyukai rumah baharu selepas pengabaian yang mereka alami di rumah mereka sebelum ini.

  “Walaupun mengalami kesukaran, Worzel sangat yakin dan comel, manakala Edern sedikit lebih gementar kerana dia mempunyai beberapa masalah penglihatan yang membuatkan dia agak berhati-hati dengan orang yang menghampiri.”

  Edern telah ditempatkan semula kepada Paula Moody, yang berkata dia telah “hancur” apabila dia kehilangan kuda Max yang berusia 28 tahun.

  “Dia meninggalkan lubang yang begitu besar dan Astro kuda kami, yang berusia 17 tahun, sangat sedih dan kami tahu kami memerlukan teman baru untuknya,” katanya. “Kami mempunyai Astro sejak dia berumur tiga tahun jadi mereka sudah lama berkawan.

  “Apabila kami bertemu Edern di Burford, kami langsung tahu bahawa dia sempurna. Dia mempunyai watak yang paling manis. Dia menanda semua kotak dan dia sudah cukup selesa. Sangat bagus untuk Astro mempunyai rakan baharu dan mereka telah menjalinkan hubungan yang erat. Dia masih sedikit gugup di sekeliling orang ramai, tidak syak lagi kerana apa yang telah dia lalui, tetapi dia hanya memerlukan masa dan kesabaran dan sangat menggembirakan untuk melihat dia datang ke rumah kami.”

  Worzel

  Jackie Davis terpaksa mengucapkan “perpisahan yang paling menyedihkan” kepada Harry, seorang lagi Shetland yang ditempatkan semula dari Blue Cross.

  “Saya dan pasangan saya, Mark, berasa sedih, tetapi melihat kuda saya, Harley, mundar-mandir di padang dan memanggil kawan baiknya, Harry, sungguh menyayat hati,” katanya.

  “Kami tahu Harley terdesak untuk mencari teman jadi saya terkejut, nampaknya seperti nasib melihat Worzel, seorang budak kecil yang sangat kacak, tersedia di laman web rehoming Blue Cross.

  “Pada usia 20 tahun, Worzel adalah padanan yang sempurna kerana Harley menghampiri 21. Memandangkan Harry adalah kuda Palang Biru, kami dapat maju dengan menyusun semula Worzel dengan cepat dan memutuskan untuk menghantarnya sahaja.

  “Jadi pertemuan pertama kami adalah apabila dia tiba di rumah kami di Kent, dan pada ketika itu kepala Harley terangkat dan telinganya pening, tetapi perkara tidak berlaku seperti yang kami harapkan.

  “Harley hanya ingin berkawan dengan Worzel, tetapi budak kecil itu, kesemuanya 8hh, mencabar Harley 16.1hh saya untuk menjadi yang dominan! Syukurlah budak-budak sekarang dah settle dan sangat gembira bersama.

  “Worzel adalah budak kecil yang manis, impian untuk dikendalikan dan dia hebat dengan anjing kecil kami, Mavis. Dia suka didandani dan mendapat kepercayaan kami sepanjang masa.

  “Worzel telah menjadikan keluarga kita lengkap semula. Ini adalah rumahnya selama-lamanya; dia selamat sekarang, dijaga, busuk manja dan sangat disayangi.”

  Inspektor RSPCA Terri-Ann Fannon berkata ini adalah kes kuda paling teruk yang pernah dilihatnya semasa bersama badan amal itu.

  “Kuda-kuda itu sengaja disembunyikan dalam keadaan ini untuk jangka masa yang lama,” katanya. “Saya gembira mendengar Edern dan Worzel kini berada dalam rumah tangga yang penuh kasih sayang selepas mengalami kesengsaraan seperti itu.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *