sambutan berganda untuk Belgium di Barcelona

 • Pada petang yang mendebarkan dalam acara lompat pertunjukan bertaraf dunia, Belgium meraih kemenangan mutlak dalam perlawanan Akhir Piala Negara-negara Longines FEI di Barcelona pada Ahad (2 Oktober) serta menempah tempat mereka di Sukan Olimpik Paris 2024.

  Semuanya berpunca daripada pelumba pasukan keempat Belgium, Jerome Guery yang menunggang kuda jantan cemerlangnya berusia 16 tahun Quel Homme De Hus, perkongsian pemenang pingat perak dari Kejohanan Showjumping Dunia di Herning, Denmark pada Ogos.  Pusingan yang jelas di Barcelona akan memastikan kemenangan manakala hanya satu rel turun akan memaksa lompat menentang Perancis dan Switzerland – yang terakhir merupakan satu-satunya pasukan lain dalam bidaan terakhir Ahad untuk satu tempat kelayakan Olimpik.

  Bagaimanapun, pasangan cemerlang ini melonjak naik ke atas landasan ujian yang ditetapkan oleh Santiago Varela dan sorakan besar tercetus daripada penyokong.

  “Terdapat banyak tekanan sebelum ini kerana saya tahu saya perlu melompat keluar,” kata Jerome, salah seorang daripada lima pelumba yang menghasilkan gol dua kali ganda antara aksi pembukaan Khamis dan perlawanan akhir Ahad untuk berkongsi bonus 100,000 euro.

  “Kami juga berada di sini untuk kelayakan Olimpik, jadi sangat bagus untuk kembali dengan kemenangan juga.”

  Rakan sepasukannya Gilles Thomas (Calleryama), yang telah menikmati kejayaan luar biasa pada musim panas ini termasuk memenangi Piala Emas King George V di Hickstead dan pada Jelajah Juara-Juara Global Longines di London, juga melonjak jelas dalam Final Piala Negara-Negara pertamanya.

  “Saya sangat gembira untuk melepasi garisan penamat. Ia adalah satu keistimewaan untuk menjadi sebahagian daripada pasukan ini,” katanya.

  Margin sempit di bahagian atas papan pendahulu Akhir Piala Negara

  Pasukan Belgium memenangi Perlawanan Akhir Piala Negara dengan mata sifar. Ini adalah kali ketiga negara memenangi kesimpulan berprestij ini untuk siri ini. Mereka menamatkan saingan di hadapan Perancis dan Switzerland, yang kedua-duanya mencatatkan empat kesalahan pasukan tetapi dipecah mengikut masa terkumpul mereka.

  “Semua penunggang saya sangat kuat, dengan kuda yang sangat bagus – mereka boleh menahan tekanan,” kata chef d’equipe Belgium Peter Weinberg.

  Pasukan Belgium memenangi Piala Negara-Negara Akhir di Barcelona

  Juara bertahan Akhir Piala Negara, Belanda, menduduki tempat keempat kali ini dengan lapan kesilapan.

  Setelah melayakkan diri sebagai salah satu daripada lapan pasukan untuk perlawanan akhir Ahad, kuartet Great Britain iaitu Ellen Whitaker (Equine America Spacecake), Lily Attwood menunggang Cor-Leon V Vlierbeek Z, Jodie Hall McAteer di Salt’N Peppa dan anchorman Joe Stockdale (Equine America Cacharel) pulang dengan skor pasukan 16. Ini meletakkan mereka sama dengan Sepanyol tetapi pelompat pasukan GB mengambil kedudukan kelima dengan hanya menamatkan tiga per ratus saat lebih pantas daripada tuan rumah di tempat keenam.

  Bintang muda Great Britain, Joe Stockdale, dengan peritnya hanya terhuyung-huyung di belakang pemain lembu terakhir untuk empat penalti apabila kelihatan dipaku untuk bahagian bonus lumayan berganda pertandingan itu.

  Jerman menduduki tempat ketujuh, mendahului skuad Ireland yang terdiri daripada Andrew Bourns (Sea Topblue), Trevor Breen di Highland President, Jack Ryan di BBS McGregor, dengan pusingan yang jelas daripada Mikey Pender yang menunggang HHS Calais.

  Anda boleh membaca laporan penuh dari Longines FEI Nations Cup Final di Barcelona dalam edisi Horse & Hound minggu depan, di kedai-kedai Khamis 6 Oktober.

  Anda juga mungkin suka membaca…

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *