Sama seperti manusia, jay yang lebih pintar mempunyai kawalan diri yang lebih besar

Satu kajian telah mendapati bahawa jay Eurasia boleh lulus versi ‘ujian marshmallow’ — dan mereka yang mempunyai kawalan diri yang paling baik juga mendapat markah tertinggi dalam ujian kecerdasan.

Ini adalah bukti pertama hubungan antara kawalan diri dan kecerdasan pada burung.

Kawalan diri — keupayaan untuk menahan godaan demi ganjaran yang lebih baik tetapi tertangguh — adalah kemahiran penting yang menyokong pembuatan keputusan yang berkesan dan perancangan masa depan.

Jays adalah ahli keluarga corvid, sering digelar ‘beruk berbulu’ kerana mereka menyaingi primata bukan manusia dalam kebolehan kognitif mereka. Corvids menyembunyikan, atau ‘cache’, makanan mereka untuk menyimpannya untuk kemudian. Dalam erti kata lain, mereka perlu menangguhkan kepuasan segera untuk merancang hidangan akan datang. Para penyelidik berpendapat ini mungkin telah mendorong evolusi kawalan diri dalam burung ini.

Kawalan diri sebelum ini telah ditunjukkan dikaitkan dengan kecerdasan pada manusia, cimpanzi dan – dalam kajian awal oleh penyelidik ini – dalam sotong. Lebih besar kecerdasan, lebih besar kawalan diri.

Eurasian Jay, hak cipta Szymon Bartosz, daripada galeri burung selancar

Keputusan baharu menunjukkan bahawa hubungan antara kecerdasan dan kawalan diri wujud merentasi kumpulan haiwan yang berkait jauh, menunjukkan ia telah berkembang secara bebas beberapa kali.

Daripada semua corvid, jay khususnya terdedah kepada tembolok mereka dicuri oleh burung lain. Kawalan diri juga membolehkan mereka menunggu masa yang sesuai untuk menyembunyikan makanan mereka tanpa dilihat atau didengari.

Hasilnya diterbitkan hari ini dalam jurnal Transaksi Falsafah Persatuan Diraja B.

Untuk menguji kawalan diri sepuluh jay Eurasia, Garrulus glandariuspenyelidik mereka bentuk eksperimen yang diilhamkan oleh ujian Stanford Marshmallow 1972 – di mana kanak-kanak ditawarkan pilihan antara satu marshmallow serta-merta, atau dua jika mereka menunggu untuk tempoh masa.

Daripada marshmallow, jay disajikan dengan cacing makan, roti dan keju. Mealworms adalah kegemaran biasa; roti dan keju di tempat kedua tetapi individu berbeza dalam keutamaan mereka untuk satu daripada yang lain.

Burung-burung itu terpaksa memilih antara roti atau keju — tersedia serta-merta, dan cacing makan yang mereka boleh lihat tetapi hanya boleh sampai selepas kelewatan, apabila skrin Perspex dinaikkan. Bolehkah mereka menangguhkan kepuasan segera dan menunggu makanan kegemaran mereka?

Pelbagai masa kelewatan telah diuji, dari lima saat hingga lima setengah minit, sebelum cacing makanan disediakan jika burung itu telah menahan godaan untuk makan roti atau keju.

Semua burung dalam eksperimen berjaya menunggu cacing, tetapi ada yang boleh menunggu lebih lama daripada yang lain. Top kelas ialah ‘JayLo’, yang mengabaikan sekeping keju dan menunggu lima setengah minit untuk ulat makan. Pemain yang paling teruk, ‘Dolci’ dan ‘Homer’, hanya boleh menunggu maksimum 20 saat.

“Sungguh membingungkan bahawa sesetengah jay boleh menunggu begitu lama untuk makanan kegemaran mereka. Dalam pelbagai ujian, saya duduk di sana menonton JayLo mengabaikan sekeping keju selama lebih lima minit — saya mula bosan, tetapi dia hanya sabar menunggu cacing itu,” kata Dr Alex Schnell di Jabatan Psikologi Universiti Cambridge, pengarang pertama daripada laporan itu.

Para jays mengalihkan pandangan dari roti atau keju apabila ia disampaikan kepada mereka, seolah-olah mengalihkan perhatian mereka daripada godaan. Tingkah laku yang sama telah dilihat pada cimpanzi dan kanak-kanak.

Para penyelidik juga membentangkan jay dengan lima tugas kognitif yang biasa digunakan untuk mengukur kecerdasan am. Burung yang berprestasi lebih baik dalam tugasan ini juga berjaya menunggu lebih lama untuk ganjaran cacing makan. Ini menunjukkan bahawa kawalan diri dikaitkan dengan kecerdasan dalam jays.

“Prestasi burung-burung itu berbeza-beza mengikut individu — ada yang melakukannya dengan sangat baik dalam semua tugas dan yang lain adalah biasa-biasa saja. Apa yang paling menarik ialah jika seekor burung mahir dalam salah satu tugas, ia bagus pada semua tugas itu – yang menunjukkan bahawa faktor kecerdasan umum mendasari prestasi mereka, “kata Schnell.

Jays juga melaraskan tingkah laku kawalan diri mereka mengikut keadaan: dalam eksperimen lain di mana cacing kelihatan tetapi sentiasa di luar jangkauan, jay sentiasa makan roti atau keju yang tersedia dengan segera. Dan tempoh masa mereka sanggup menunggu cacing itu jatuh jika ia diadu dengan makanan pilihan kedua mereka sebagai hidangan segera, berbanding yang ketiga. Fleksibiliti ini menunjukkan bahawa jay hanya menangguhkan kepuasan apabila ia wajar.

Penyelidikan oleh saintis lain mendapati bahawa kanak-kanak yang mengambil ujian marshmallow Stanford sangat berbeza dalam kawalan diri mereka, dan keupayaan ini dikaitkan dengan kecerdasan am mereka. Kanak-kanak yang boleh menahan godaan lebih lama juga mendapat markah yang lebih tinggi dalam pelbagai tugas akademik.

Penyelidikan ini telah diluluskan oleh Jawatankuasa Semakan Etika Haiwan Universiti Cambridge dan dilaksanakan mengikut Peraturan Pejabat Rumah dan Garis Panduan ASAB untuk Rawatan Haiwan dalam Penyelidikan dan Pengajaran Tingkah Laku.

Burung pesakit menangkap cacing, video:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *