Saiz Talian Ujian Terbaik untuk Memancing Bass ialah….

Memancing adalah satu aktiviti yang berubah-ubah sehingga sesiapa sahaja yang membuak-buak tentang alat tackle terbaik untuk digunakan pastinya penuh dengan baloney. Oleh itu, apabila seseorang baru-baru ini bertanya apakah saiz garis ujian terbaik untuk memancing bass, malangnya saya terpaksa menjawab: ia bergantung. Adakah kita bercakap smallmouth bass atau largemouth bass? Ikan besar atau ikan kecil dan sederhana? Dalam persekitaran yang terdapat banyak halangan atau sedikit halangan? Menggunakan gewang berat atau yang ringan? Baitcasting menangani atau berputar? Membuat lakonan panjang atau pendek?

Tiada ujian tali pancing terbaik untuk bes satu saiz yang sesuai untuk semua. Itulah salah satu sebab mengapa ramai pemancing bass tegar membawa beberapa (jika tidak lebih) pakaian memancing, masing-masing dengan gewang yang berbeza, dan beberapa dilengkapi dengan kekuatan (dan diameter) tali yang berbeza. Oleh itu, mereka bersedia untuk menukar perkara yang mereka gunakan mengikut keadaan. Dan bukan sesuatu yang luar biasa untuk keadaan tersebut memerlukan penggunaan semua alatan pemancing dalam tempoh beberapa jam memancing.

Katakan, sebagai contoh, anda mula memancing dengan jerkbait kecil pada awal hari di air yang agak cetek tetapi jernih. Anda mungkin akan menggunakan pakaian berputar di sini, dengan garis monofilamen ujian 6 atau 8 paun. Tetapi tidak lama kemudian anda berada di teluk yang sarat dengan pad lily dan anda ingin memancing dengan umpan pemintal di kawasan yang lebih terbuka atau katak permukaan di tumbuh-tumbuhan kusut. Ini menentukan garisan yang lebih kuat, daripada ujian 12 hingga 20 paun mungkin jika garisan monofilamen, dan mungkin diameter nipis 30 jika menggunakan garisan jalinan.

Memandangkan pagi semakin berlalu, anda mendapati perlu untuk bekerja lebih mendalam dengan umpan engkol menyelam pada garisan monofilamen dan dengan peralatan umpan umpan. Ujian sepuluh hingga 14 paun akan melakukan kerja dengan baik di sini. Awak nampak ke mana saya tuju? Ujian tali pancing terbaik untuk bass adalah yang paling sesuai dengan keadaan.

Walau bagaimanapun, kita boleh membuat generalisasi tentang ujian talian terbaik untuk memancing bass. Garis kekuatan yang lebih ringan adalah lebih sesuai untuk memancing ikan bass smallmouth, penggunaan air jernih, tuangan panjang dan palam cahaya, jig dan pemutar. Garisan kekuatan yang lebih berat adalah lebih sesuai untuk digunakan di dalam dan di sekeliling penutup berat, di mana mulut besar yang besar mungkin ditemui, dengan peralatan umpan dan umpan pemintal yang besar.

Mungkin cara saya menggunakan pelbagai pakaian untuk memancing bass boleh menjadi panduan untuk anda:

  • Gewang ringan berbadan keras seperti umpan jerk dan palam ikan kecil, serta pemutar dan jig ringan: garisan monofilamen 6 hingga 8 paun pada pakaian berputar.
  • Umpan engkol: monofilamen ujian 10 hingga 14 paun pada pakaian umpan, walaupun ujian sehingga 20 paun mungkin diperlukan untuk ikan besar dan dalam penutup tebal.
  • Palam permukaan: Kekuatan garisan yang lebih ringan untuk gewang yang lebih ringan, air yang lebih jernih dan sedikit halangan; kekuatan yang lebih berat untuk gewang yang lebih besar, air keruh, banyak halangan. Pakaian berputar untuk garisan yang lebih ringan, umpan untuk garisan yang lebih berat dan gewang besar. Garis monofilamen untuk kedua-duanya.
  • Umpan spinner, umpan buzz, jig berat, cacing plastik berwajaran: garisan jalinan 12 hingga 20 paun, biasanya dengan perambut monofilamen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *