Ruang Selamat untuk Orang Ramai dan Layang-Layang

Nota burung ®

Ruang Selamat untuk Orang Ramai dan Layang-Layang

Diadaptasi oleh Conor Gearin daripada episod podcast Terancam oleh Ari Daniel dan J. Nailah Avery

Ini ialah BirdNote.
[ :20-:25]
Layang-layang ekor walet hidup di Amerika Tengah dan Selatan sepanjang tahun, tetapi terdapat subspesies yang berhijrah ke AS pada musim panas. Seratus tahun yang lalu, populasi Layang-layang Ekor Burung Walet ini bersarang di 21 negeri. Hari ini, mereka membiak hanya dalam satu pertiga daripada negeri tersebut, dan disenaraikan sebagai terancam, terancam atau kebimbangan pemuliharaan di hampir kesemuanya, termasuk di wilayah Black Belt Alabama di mana Joe Farms berada.
Christopher Joe: Kami mempunyai, eh, 200 ekar dengan kira-kira enam batu denai.
Christopher Joe mula menganjurkan lawatan Burung dan Alam Semula Jadi di ladang keluarganya pada tahun 2019. Hanya beberapa tahun sebelum itu, ayahnya Cornelius telah menyedari Layang-Layang Ekor Burung Walet sedang memburu semasa dia mengusahakan ladang.
Cornelius: Saya sedang keluar memotong rumput kering, dan ia sentiasa memenatkan. Dan secara tiba-tiba, beberapa layang-layang itu terbang masuk. Oh, mereka hanya menyelam mengebom belalang.
Kini Christopher Joe dan keluarganya menjemput orang ramai untuk menyaksikan pemotongan jerami dan layang-layang memberi makan sendiri. Christopher berkata dia berhasrat untuk Joe Farms menjadi tempat di mana orang Kulit Hitam, dan semua pemerhati burung, boleh berasa selamat dan berhubung dengan hidupan liar.
Chris Joe: Alam semula jadi secara umum adalah perkara yang ramai orang… cari di tempat seperti ini, di mana mereka boleh datang dan berehat.
Anda boleh mendengar lebih lanjut tentang Joe Farm dan Swallow-tailed Kites di podcast Terancam. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote.org. Saya Ari Daniel.
###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Layang-layang ekor walet ML 349389441 dirakam oleh SB
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2021 BirdNote Ogos 2021 Narator: Ari Daniel

ID # STKI-02-2021-08-16 STKI-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *