Ringside Top-Dollar mendapat gelaran di bawah Alex Williams

 • Ringside Top Dollar betina kelahiran rumahnya membuatkan hubungannya terperanjat apabila dia ditarik keluar terlebih dahulu daripada barisan kelas atas untuk merangkul kejuaraan Welsh D Pertunjukan Kuda Terbaik (HOYS).

  Kuda betina berusia lapan tahun oleh Llanarth Prince Of Wales dari Glanvyrnwy Rosalie dimiliki dan ditunggangi oleh Alex Williams dari Ringside Stud.  “Saya benar-benar terkesima,” kata Alex yang teruja. “Saya tidak tersenyum pun kerana saya yakin saya tidak akan ke mana-mana. Saya tidak pernah berada di hadapan mana-mana hakim sebelum ini dan saya fikir saya hanya mengada-adakan nombor. Saya telah bercuti dua kali bulan ini dan kakak saya, Kate, telah melakukannya untuk saya, jadi saya benar-benar tidak menjangkakan, terutamanya kerana ini hanya persembahan keempatnya musim ini.”

  Top Dollar dibiakkan di pejantan keluarga, dan walaupun berusia lapan tahun, mempunyai pengalaman cincin yang agak sedikit.

  “Dia melakukan musim baru pada 2019 dan kemudian kami dijangkiti covid, jadi ia adalah musim terbuka pertamanya tahun lalu dan dia berjaya melayakkan diri ke HOYS tetapi tidak diletakkan,” jelas Alex. “Tahun ini, kami mengadakan Pesta Musim Bunga NPS di mana dia layak ke HOYS, kemudian dia menjadi juara di Royal Welsh, kemudian kami pergi ke NPS dan menjadi juara terbuka, dan hari ini dia mengambil kelas ini. Saya masih tidak percaya betapa hebatnya musim yang kami lalui.”

  Alex percaya bahawa mempunyai satu tahun tambahan untuk matang telah membuat kuda betina itu.

  “Sesuatu berlaku semalaman apabila dia berumur lapan tahun, dan dia baru sahaja mekar,” katanya. “Dia agak berkaki panjang dan kurus tahun lepas – mereka mengatakan bahawa tongkol tidak mencapai kemuncaknya sehingga mereka berusia lapan tahun, dan itu sudah tentu berlaku untuknya. Dia lebih seperti kuda betina sekarang, bukannya anak kuda.”

  Di rumah, Top Dollar ‘tenang dan selamat’.

  “Dia sangat bijak,” kata Alex. “Teman lelaki bukan kuda saya melakukan segala-galanya dengannya daripada menangkapnya dari padang hingga menukar permaidaninya kerana dia sangat baik.”

  Rancangannya adalah untuk meletakkan kuda betina itu sebagai anak kuda, tetapi selepas kemenangan mereka, Alex kini memikirkan semula pilihannya.

  “Saya tidak menjangkakan ini sama sekali, dan nampaknya memalukan untuk memecatnya sebagai induk ngeri kerana dia baru berusia lapan tahun dan saya tidak mempunyai apa-apa untuk menggantikannya, jadi saya perlu memikirkannya lagi,” fikir Alex. .

  Llandderfel Putera Richard dan Danni Thexton menuntut tempat simpanan, manakala Kaybrook Midnight Comet dan Ellena Thomas di tempat ketiga.

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Tapak web Horse & Hound tanpa hadlangganan. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada Khamis 13 Oktober.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *