Restoran dan Pemulihan Teluk Fonseca

Nota Burung®

Restoran dan Pemulihan Teluk Fonseca

Ditulis oleh Camilo Garzón

Ini ialah BirdNote.

[Wilson’s Plover calls, Xeno Canto 105486]

Teluk Fonseca dikongsi antara El Salvador, Honduras dan Nicaragua. Pakar ekologi Salvadora Morales mengkaji amalan pengurusan terbaik dalam penternakan udang dan pengeluaran garam untuk memberi manfaat kepada burung pantai di Nicaragua asalnya dan bahagian lain di Teluk.

Salvadora Morales: Ternyata kami mendapati lebih daripada lima spesies di mana populasi geografi mereka sangat penting.

Dia berkata bahawa dia dan pasukannya memerhati lebih daripada lima spesies yang mempunyai hubungan yang sangat penting dengan kawasan ini. Termasuk…

[Wilson’s Plover calls, Xeno Canto 135972]

Wilson’s Plover, kebanyakannya membiak di selatan AS, datang ke Teluk untuk berehat dan mengisi minyak. Dan tempat yang lebih baik untuk itu daripada tanah lumpur yang pada dasarnya adalah restoran yang dipenuhi dengan makanan kegemaran mereka: ketam fiddler.

[Wilson’s Plover calls, Xeno Canto 574004]
Tetapi ini juga merupakan tempat yang bagus untuk mempunyai ladang udang. Habitat di mana plovers suka tidur kini menjadi kolam untuk udang yang dikelilingi oleh dinding dan benteng.

Salvadora Morales: Jadi salah satu perkara, sebagai contoh, burung memerlukan dinding yang bebas daripada tumbuh-tumbuhan setiap dua, tiga tahun.

Setiap dua atau tiga tahun, ternakan udang perlu membuang lebihan tumbuh-tumbuhan dari dinding kolam supaya plovers mempunyai tempat untuk berehat. Salvadora dan pasukannya memastikan restoran plovers terus dibuka untuk perniagaan.

Rancangan ini adalah sebahagian daripada siri penyelidikan pemuliharaan burung pantai Manomet, dan ia juga tersedia en español — lawati tapak web kami, BirdNote dot org, untuk mengetahui lebih lanjut. Saya Camilo Garzón.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Editor Skrip: Camila Kerwin dari Rough Cut Collective
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Wilson’s Plover Xeno Canto 105486 direkodkan oleh J. van Dort, Wilson’s Plover Xeno Canto 135972 direkodkan oleh M. McKewy Mejía, dan Wilson’s Plover Xeno Canto 574004 direkodkan oleh M. Grosselet.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote September 2022
Narator: Camilo Garzon

ID# manomet-04-2022-09-27 manomet-04

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *