Rel Ridgway di Teluk San Francisco

Nota Burung®

Rel Ridgway di Teluk San Francisco

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Ridgway’s Rail loud calls, clacking notes leading to oinking call, http://macaulaylibrary.org/audio/210533]

Di paya garam berhampiran San Francisco, bunyi gemuruh kuat meletus dari tumbuh-tumbuhan yang lebat. Nota-nota menggetarkan ini, seperti enjin kecil yang sedang menghidupkan, adalah suara Kereta Api Ridgway.

[Ridgway’s Rail loud calls, clacking notes leading to oinking call]

Burung berahsia mengintai keluar dari pinggir rumput paya. Mula-mula, paruh merah panjang muncul, diikuti oleh payudara berwarna kayu manis dan rusuk berjalur putih. Rel mengambil langkah ke hadapan dengan kaki kuning yang panjang, menampakkan ekor yang gempal dan terbalik. Bayangkan seekor ayam yang langsing dan berwarna kuning kecoklatan – tetapi dengan paruh dan kaki seperti burung pasir, serta suara tunggal yang sepadan dengan penampilannya yang sipi.

[Ridgway’s Rail calls]

Dahulu banyak terdapat di sekitar Teluk San Francisco, Rel Ridgway — dahulunya dikenali sebagai Rel Clapper California — kini terancam. Pada Abad ke-19, pemburuan yang tidak terkawal telah merompak spesies tersebut. Pada Abad ke-20, pembangunan berleluasa mengurangkan habitat paya garam sebanyak 85%.

Tetapi pada Abad ke-21, Ridgway’s Rail mempunyai sekutu. Pemulihan sedang dijalankan untuk meningkatkan habitat paya masin yang sihat untuk burung yang jarang ditemui. Selain itu, usaha untuk mengawal bilangan kucing pemangsa meningkatkan peluang untuk Rel Ridgway untuk terus hidup.

[The calls of several Ridgway’s Rails]

Anda boleh melihat foto burung ini apabila anda datang ke laman web kami, BirdNote.org.

###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. 210533 direkodkan oleh Bruce Rideout, 103224 direkodkan oleh M. Medlar.
Penerbit: John Kessler Penerbit Eksekutif: Sallie Bodie
© 2016 Tune In to Nature.org Januari 2016 / 2019 / 2022 Narator: Michael Stein

ID# CRRA-01-2017-23 CRRA-01 (ialah CLRA-01)

pautan ABC
ringkasan spesies yang sangat baik dan perbincangan projek pemulihan yang sedang dijalankan; semasa hingga 2010
lebih kepada pemuliharaan, termasuk masalah kucing

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *