Rang Undang-undang Pengiring untuk Meningkatkan Akta Pemuliharaan Burung Migrasi Neotropika Diperkenalkan di Rumah

rang undang-undang pendamping yang baru sahaja diperkenalkan di Dewan Perwakilan AS akan menyediakan peningkatan pembiayaan persekutuan untuk memulihara habitat burung migrasi di seluruh benua Amerika.

Berita baik untuk burung yang berhijrah, Rep. Ron Kind (D-WI) dan Rep. Maria Salazar (R-FL) telah memperkenalkan a rang undang-undang bipartisan untuk membenarkan semula Akta Pemuliharaan Burung Migrasi Neotropika (NMBCA), salah satu undang-undang pemuliharaan burung terpenting negara.

Rang undang-undang itu, yang dipanggil Akta Peningkatan Pemuliharaan Migratory Birds of the Americas, akan menyediakan peningkatan empat kali ganda dalam pembiayaan untuk membantu memulihara spesies seperti Baltimore Oriole, Simpul Merah, Seriawan Kayudan burung penghijrah lain, kebanyakannya mengalami kemerosotan pesat. Ia adalah rakan kepada rang undang-undang yang serupa diperkenalkan di Dewan Negara pada bulan Mei tahun ini oleh Senator Ben Cardin (D-MD) dan Senator Rob Portman (R-OH).

“Burung adalah bahagian penting dalam ekosistem Florida Selatan kami dan mesti dilindungi secara aktif,” kata Rep Salazar. “Burung neotropik yang merentangi Amerika bukan sahaja unik tetapi penting untuk pendebungaan banyak spesies tumbuhan di hutan dan tanah lembap kita.”

“Memandangkan ancaman kehilangan habitat, pencemaran dan spesies invasif, kita mesti melakukan segala yang kita mampu untuk menyokong dan melindungi burung yang berhijrah untuk generasi Amerika yang akan datang,” kata Rep. Ron Kind. “Akta Peningkatan Pemuliharaan Burung Migratori Amerika akan melabur dalam usaha pemuliharaan hidupan liar dan habitat, meningkatkan ekonomi luar kita, dan melindungi warisan alam sekitar kita sambil menangani keperluan pemuliharaan mendesak untuk spesies ini.”

Baltimore Oriole, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

“NMBCA menyediakan sokongan penting kepada rakan kongsi Amerika Latin dan Caribbean yang memastikan burung yang berhijrah mempunyai tempat untuk kembali pada musim sejuk selepas membiak di AS – seperti Cerulean Warbler dan Wood Thrush,” kata Steve Holmer, Naib Presiden Polisi di American Bird Pemeliharaan (ABC). “Dengan meningkatkan pembiayaan NMBCA, pintu dibuka kepada penyertaan yang lebih besar daripada kumpulan rakan kongsi, serta projek yang lebih besar yang lebih berkesan untuk memenuhi keperluan pemuliharaan burung.”

“Burung migrasi memberikan nilai yang sangat besar kepada berjuta-juta rakyat Amerika,” kata Jennifer Cipolletti, Pengarah Advokasi Pemuliharaan ABC. “Kami berterima kasih kepada Rep. Kind dan Salazar atas kepimpinan mereka dalam Akta Peningkatan Pemuliharaan Migratory Birds of the Americas bipartisan untuk membantu memulihkan kehilangan hampir 3 bilion burung.”

Kajian mercu tanda 2019 oleh ABC dan rakan kongsi mendapati bahawa hampir 3 bilion burung telah hilang di AS dan Kanada sejak 1970. NMBCA telah membantu memulihara 400 spesies, termasuk beberapa burung yang paling terancam di Amerika Utara.

“Projek pemuliharaan yang berkesan seperti yang disokong oleh NMBCA boleh membantu kami memulihkan kerugian ini,” kata Dan Lebbin, Naib Presiden ABC bagi Spesies Terancam. “NMBCA menyediakan talian hayat untuk pemuliharaan burung, menggalakkan perlindungan habitat, pendidikan, penyelidikan, pemantauan dan kerja lain untuk menyediakan perlindungan jangka panjang burung migrasi Neotropika. Pelbagai spesies yang pelbagai, daripada burung penyanyi hingga pemangsa, mendapat manfaat daripada Akta tersebut.”

Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS menerima lebih banyak permintaan untuk projek pemuliharaan berkualiti tinggi di bawah NMBCA daripada yang boleh dibiayai pada tahap kebenaran maksimum semasa, yang ditetapkan oleh Kongres pada $5 juta tahun ini. Di bawah versi baharu undang-undang, jumlah itu boleh meningkat kepada $20 juta.

Program pemberian NMBCA telah menjadi pemangkin untuk pemuliharaan burung dan pembangunan perkongsian di seluruh Hemisfera Barat, secara aktif mempromosikan pemuliharaan jangka panjang burung migrasi Neotropika dan habitatnya. Sejak 2002, NMBCA telah menyokong lebih daripada 500 projek pemuliharaan di 36 negara, di lebih daripada 4.2 juta ekar habitat burung kritikal.

“NMBCA adalah satu-satunya program geran AS persekutuan yang khusus didedikasikan untuk pemuliharaan burung migrasi di seluruh Amerika,” kata Lebbin. “Kemajuan dalam pemuliharaan untuk banyak spesies yang semakin berkurangan, seperti Serulean, Kanadadan Burung Helang Bersayap Emasberhutang banyak kepada NMBCA.”

Mana-mana warga AS yang ingin menunjukkan sokongan mereka untuk NMBCA musim migrasi ini boleh menghubungi wakil AS mereka melalui Amaran tindakan NMBCA ABC.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *