Raja Ruby | Di Luar Tingkap Saya

Raja kecil bermahkota rubi (foto oleh ChristopherT)

11 Oktober 2022

Apabila gelombang bulan September burung warbler yang berhijrah hilang ke selatan kita, gelombang burung seterusnya telah tiba dari utara, antaranya raja-raja bermahkota delima (Corthylio calendula). Dinamo kecil ini menyerupai burung belang dan vireo yang paling biasa tetapi sangat unik sehingga patut melihatnya dengan lebih dekat.

Sebagai permulaan, walaupun mahkota delima dipanggil kinglet, ia tidak lagi dalam genus yang sama dengan kinglet bermahkota emas (Regulus satrap). Pada tahun 2021, terima kasih kepada DNA dan beberapa ciri yang sangat unik, AOS meletakkan mereka dalam genus mereka sendiri: Corthylio.

Lebih kecil daripada burung belang, rajawali bermahkota delima berwarna hijau zaitun dengan perut yang agak keputihan. Sifat mereka yang paling boleh dipercayai adalah mereka menjentik sayap berterusandiselingi dengan pantas melesat ke sana ke mari. Mereka juga ada:

  • Dua palang sayap putih,
  • Mata putih besar pecah di sudut,
  • Paruh kecil
  • Tiada leher
  • Kepala yang berkadar lebih besar berbanding rupa burung pemangsa
  • Kaki hitam nipis dengan kaki emas
  • Nota panggilan kering dan lagu yang meriah
  • Jantan mempunyai bulu merah atau oren tersembunyi di atas kepala mereka yang mereka angkat apabila gelisah.

Pada mana-mana burung tertentu anda mungkin tidak pernah melihat mahkota delima. Yang betina tidak mempunyainya dan yang jantan tidak selalu gelisah. Namun jika anda terus memerhati, seekor burung mungkin mendekati untuk menonton awakkemudian naikkan mahkotanya apabila dia mengetahui siapa anda. Mungkin mahkota delima yang ingin tahu ini adalah perempuan.

Kinglet bermahkota rubi, selipar emas (foto oleh Steve Gosser)

Kinglet bermahkota rubi ialah pendatang jarak dekat yang membiak di hutan cemara cemara di Kanada dan AS utara/pergunungan Mereka menghabiskan musim sejuk di tenggara Pennsylvania tetapi jarang berlaku di PA barat di luar penghijrahan. Oktober adalah masa untuk melihat mereka di Pittsburgh.

Julat raja kecil bermahkota delima (peta dari Wikimedia Commons)

Ketahui tentang burung yang bertenaga ini dalam video 8 minit oleh Lesley The Bird Nerd. Tonton untuk menjentik sayap!

(gambar oleh ChristopherT dan Steve Gosserpeta daripada Wikimedia Commons)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *