Raikan Hari Bumi 2022

Pada 22 April setiap tahun, kami meraikan satu lagi ulang tahun Hari Bumi, secara rasmi Hari Ibu Bumi Antarabangsa, sejak pergerakan pemuliharaan pertama pada tahun 1970. Tema untuk Hari Bumi 2022 ialah “Melabur dalam Planet Kita”, yang menonjolkan kesan perubahan iklim terhadap rumah yang kita semua kongsi dan usaha yang dilakukan untuk memulihkan tanah kita. Bulan yang akan datang ini, raikan Hari Bumi 2022 dengan memberi kembali beberapa sebab yang menakjubkan untuk membantu planet kita. Jika anda tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan pada Hari Bumi, tumpuan tahun ini ialah meningkatkan kesedaran tentang pelaburan mampan dan mempromosikan penggunaan jenama dan produk yang mementingkan alam sekitar.

Kepentingan meraikan hari ini ialah Ibu Pertiwi dengan jelas meminta kita bertindak. Ia adalah tanggungjawab kita kepada planet kita dan generasi akan datang. Bagaimana kita boleh menjaga Planet Bumi? Raikan Hari Bumi 2022 dengan beberapa idea ini:

Buat projek pembersihan peribadi anda sendiri

Berjalan di sekitar kawasan kejiranan anda dan kumpulkan plastik, aluminium dan botol terbuang untuk dikitar semula.

Semak perbelanjaan tenaga anda

Lihat sekeliling rumah anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai peranti bersambung 24/7 yang tidak perlu disambungkan, dan jika anda mempunyai mentol lampu lama yang boleh anda tukar dengan yang lebih cekap. Bil elektrik anda juga akan bertambah baik dengan perubahan ini!

Temui kompos

Buat timbunan kompos di halaman rumah anda dengan mengitar semula serbuk kopi, kulit telur dan sisa makanan. Anda bukan sahaja akan menyumbang kepada peratusan sampah yang lebih rendah pada Hari Bumi 2022 ini, malah tiada baja yang lebih baik untuk tanaman anda pada musim bunga akan datang.

Adakah anda mempunyai lebih banyak idea untuk membantu planet kita? Kongsi mereka dengan kami! Yang penting kita semua menyumbang dengan penuh kesedaran pada Hari Bumi 2022 ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *