Pujian kepada anak sungai Texas yang aneh dan bass tompok asli | Majalah Hatch

Sebagai seorang kanak-kanak yang membesar di Texas Timur, saya boleh mengira masa saya aktif memancing anak sungai kecil yang banyak dan resapan yang mengalir ke Sungai Sabine yang besar dan berlumpur berhampiran rumah saya. Terdapat banyak sebab untuk ini, tidak kurang daripadanya ialah kebanyakan larian kecil ini telah disembunyikan di tanah persendirian, di mana pemilik harta dengan cepat menghantarnya terhadap penceroboh atau, sama kerap, membendung mereka untuk membuat penyiraman. lubang untuk lembu Brahma atau Angus atau kolam ladang persendirian yang dipenuhi dengan ikan siakap dan ikan panfish.

Terdapat beberapa aliran “bandar” yang mengalir melalui bandar kecil kami, tetapi aksesnya sukar dan, terus terang, apabila saya bersusah payah memancing, ia hampir selalu mengecewakan. Ikan kecil. Berlumpur, air tercemar. Adalah lebih mudah dan lebih produktif untuk hanya menceroboh ke dalam kolam kejiranan kecil atas alasan sebuah rumah agam yang lama, terbiar (dan pasti berhantu) dan mengambil peluang kami dengan transien lompat kereta api yang mengembara dengan kereta api barang pada tahun 1980-an Texas.

Selain itu, memancing di sungai … itu perkara gunung. Benda ikan trout. Saya masih melakukannya hari ini — ia adalah jenis memancing kegemaran saya. Berjalan dan mengharungi aliran gunung yang sejuk dan jernih untuk trout liar di tengah-tengah kertas dinding alpine adalah sukar untuk ditewaskan.

Tetapi, sejujurnya, jika saya mempunyai akses kepada mesin masa, saya akan kembali dan mencari jalan untuk memberitahu diri saya yang berusia 12 tahun bahawa saya telah ketinggalan. Saya akan memberitahu saya bahawa terdapat orang aneh anak sungai di Texas Timur, dan terdapat ikan – ikan yang sangat baik juga – bersedia dan bersedia untuk ditangkap oleh hampir semua orang yang boleh mengumpulkan keberanian untuk melangkah ke dalam hutan yang sejuk dan teduh. sungai yang mengalir hanya sedikit bernoda dan gelap melalui hutan pain.

Ikan siakap berbintik asli - Texas fly fishing

Bes berbintik asli (foto: Chris Hunt).

Bahawa saya mengambil masa 40 tahun untuk memikirkannya agak memalukan. Tetapi terima kasih kepada rakan saya Rob McConnell, pengarang “Terbang Memancing Sam, “Saya kini tahu apa yang saya harap saya tahu ketika saya masih muda dan terlalu naif untuk takut dengan kepala kuprum, mulut kapas dan buaya gergasi yang menyentap penyu. Memancing anak sungai di hutan belantara Texas Timur adalah satu perkara. Dan memancing adalah baik. sungguh baik.

Beberapa minggu yang lalu, Rob dan saya menerokai anak sungai San Jacinto di sebidang tanah awam yang jarang ditemui di Texas Timur – Hutan Negara Sam Houston. Anak sungai itu mengalir kira-kira sejam ke utara Houston melalui hamparan hutan pain dan oak yang indah berhampiran bandar kecil Coldspring. Tarikan sebenar bagi kebanyakan pemancing, bagaimanapun, bukanlah garpu kecil San Jacinto yang halus. Ia adalah negara bes, dan tambak berdekatan Tasik Livingston dan Tasik Conroe menarik nelayan gear dari seluruh rantau ini.

Memancing anak sungai di “Sam?” Terdapat sekumpulan kecil orang aneh anak sungai, yang mana Rob mungkin merupakan Grand Poobah yang enggan. Pemancing bebas ego ini mengikat batang lalat 3 berat dan hantu ke dalam hutan untuk mengejar ikan di dalam air yang, di banyak kawasan, boleh dipijak dengan mudah. Dan tidak, mereka ini tidak menangkap ikan gergasi — pertimbangkan persekitaran. Walaupun pemancing mungkin menemui ikan bass largemouth asli di anak sungai kecil yang tersembunyi di dalam hutan, ikan itu tidak akan menjadi kualiti trofi. Sebaliknya, mereka memperoleh kepuasan daripada fakta bahawa, selain daripada mulut besar yang disebutkan di atas, kebanyakan ikan yang mereka bawa ke tangan adalah asli Texas. Ikan sunfish dada merah, sunfish bertelinga panjang, ikan keli saluran dan bass tompok asli. Yang terakhir adalah trofi sederhana dari hutan Texas Timur — bersemangat dan agresif, mereka akan meletakkan selekoh menghargai pada batang lalat yang ringan, dan mereka adalah ikan kacak yang telah menempa garpu kecil mereka sendiri dalam pokok keluarga bass hitam Amerika .

Secara teknikalnya berasal dari selatan Kansas ke selatan ke pantai Texas dan timur ke West Virginia, ikan siakap di tenggara Texas disesuaikan dengan perairan yang mengalir di rantau ini, dari Sabine ke Neches dan barat ke Trinity dan San Jacinto. Dalam air yang benar-benar kecil — seperti anak sungai kecil yang saya dan Rob memancing — ikan belang berkelakuan sama seperti ikan pemangsa lain di dalam air kecil, termasuk trout. Mereka tidak mengelak daripada arus dan mereka akan terkena lalat kering, nimfa dan pita kecil. Lalat kegemaran Rob — Tupai San Jac — meniru segala-galanya daripada nimfa pepatung berenang hinggalah ikan umpan. Ikan siakap belang di anak sungai Hutan Nasional Sam Houston sangat menyukainya. Tetapi, sepanjang dua hari dihabiskan untuk memancing air kecil dalam sistem San Jacinto, kami menangkap ikan belang pada segala-galanya daripada pita yang diartikulasikan kepada lalat trout yang jujur ​​kepada Tuhan, seperti Parachute Adams (tidak, saya tidak bergurau).

Texas creek freak lalat

Lalat aneh sungai Texas (foto: Chris Hunt).

Ikan siakap belang tidak boleh dikelirukan dengan ikan siakap Guadalupe, subspesies ikan siakap hitam yang lebih terkenal yang ditemui di anak sungai dan sungai di kawasan bukit Texas. Walaupun ikan siakap Guadalupe menikmati penghormatan sebagai ikan negeri yang ditetapkan Texas, ikan siakap berbintik-bintik dari hutan pain sering dilupakan sebagai ikan pemancing. Mereka biasanya tidak disasarkan oleh pemancing yang ingin menuai ikan kerana, sebenarnya, mereka tidak begitu besar – bass berbintik sepanjang kaki adalah jarang di luar takungan besar di mana mereka bersaing dengan mulut besar mereka yang lebih besar, Florida. sepupu. Malah, rekod negeri Texas untuk bass bintik ialah 5.56 paun, dan ia datang dari Lake o’ the Pines di timur laut Texas pada tahun 1966. Sebagai perbandingan, rekod negeri bass largemouth mencatatkan 18.18 paun, dan telah ditangkap di Lake Fork pada tahun 1992.

Tetapi untuk pemancing aliran kecil yang gemar, bes berbintik-bintik melebihi kelas beratnya. Ia akrobatik, terdedah kepada lompatan dari air. Tetapi ia juga boleh menjadi bulldog dan mengikat pemancing dilatory dalam struktur, seperti gumpalan akar bawah permukaan. Atribut terbaiknya ialah sifatnya yang agresif — seperti banyak ikan pemangsa di dalam air kecil, ia benar-benar tidak suka melihat makanan terlepas. Kebanyakan ikan yang kami bawa ke tangan terkena lalat ketika ia akan dikeluarkan dari air yang lebih dalam dan ke dalam cetek. Ikan oportunistik akan menangkap lalat di buaian dan jalur, tetapi mereka sangat menyukai lalat yang kelihatan seperti baru hendak berundur ke tempat yang selamat.

Memancing ikan siakap dan saudara asal mereka di perairan kecil Hutan Nasional Sam Houston mengingatkan kepada trout di kawasan pedalaman, tanpa pemandangan indah puncak berbatu dan salji yang sejuk. Sebaliknya, kanopi pain, oak dan sycamore menaungi anak sungai kecil, dan air yang terkumpul dari jumlah mata air sejuk yang tidak terkira berkumpul untuk mewujudkan habitat yang ideal untuk ikan asli ini. Tidak, landskapnya tidak begitu dramatik, tetapi ia tidak kurang menakjubkan pada mata pemancing aliran kecil yang disahkan.

Dan, terima kasih kepada Rob, saya telah tiba di status Texas creek freak — sesuatu yang saya harap saya dapat capai sepanjang tahun yang lalu semasa saya tinggal di antara pokok pain tinggi di negara sungai di rantau ini. Tambah fakta bahawa terdapat beberapa kawasan tanah awam di sepanjang sebelah timur Negeri Lone Star, dan ia membuatkan saya ingin tahu tentang memancing aliran kecil di tempat lain di kawasan itu.

Hanya ada satu cara untuk mengetahuinya, bukan? Saya akan kembali ke hutan pain yang biasa di Texas Timur lagi tidak lama lagi, dan saya akan membenarkan kanak-kanak berusia 12 tahun yang pernah bermain di dalam hutan.

Lebih baik terlambat daripada tidak sama sekali, bukan?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *