Pterodactyls dan Burung | Nota Burung

Nota Burung®

Pterodactyls dan Burung

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

(rakaman alam sekitar Peruviuan)

Bayangkan pemandangan dari zaman dinosaur — paku-pakis gergasi, pepijat prasejarah, T-Rex yang menakutkan berdiri betul-betul di hadapan anda.

Dan meluncur tepat di atas adalah makhluk terbang yang aneh dan berkulit. Adakah mereka dinosaur? Adakah mereka menimbulkan burung?

Jawapan kepada kedua-dua soalan ialah “tidak”. Makhluk terbang itu pterosaurus. Pterosaur-sering dipanggil pterodactyls-adalah reptilia terbang. Dinosaur, yang dahulunya dianggap sebagai reptilia gergasi, adalah kumpulan makhluk yang sama sekali berbeza. Dinosaur itulah yang menjadi makhluk yang kini kita kenali sebagai burung.

Pterosaur datang dalam pelbagai saiz. Daripada yang kecil dengan lebar sayap 10 inci, kepada raksasa dengan lebar sayap 36 kaki.

Pterosaurus berkembang maju selama 160 juta tahun, melepasi sejarah selepas serangan asteroid yang sama yang memusnahkan dinosaur besar.

Walaupun laluan evolusi dari dinosaur kepada burung zaman moden masih menjadi subjek perdebatan, saintis bersetuju bahawa burung adalah satu-satunya jenis dinosaur yang hidup hari ini.

Dan walaupun anda mungkin mendengar seseorang membandingkan Heron Biru Hebat dengan pterodactyl, bangau itu sebenarnya lebih berkait rapat dengan T-Rex yang menakutkan itu.

(Heron Biru Hebat: )

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.
###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh TA Parker dan B McGuire.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
© 2018 Tune In to Nature.org Julai 2018/2021 Narator: Michael Stein

ID# pterodactyl-01-2018-07-26 pterodactyl-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *