Prosedur Asas Berperahu Laluan untuk Bot Kuasa

Tanpa lampu isyarat, papan tanda berhenti, lorong bertanda dan laluan yang ditakrifkan dengan jelas, ia mungkin kelihatan seperti pelayar hanya boleh mengemudi ke mana-mana cara yang dia suka semasa memandu bot di perairan terbuka. Kadang-kadang anda boleh. Tetapi navigasi yang betul dan bijak adalah komponen penting dalam penggunaan bot yang bertanggungjawab, dan terdapat peraturan berperahu yang perlu anda patuhi demi keselamatan menaiki bot, serta untuk mengelakkan kemalangan.

Kebanyakan boaters cuba untuk mengelak daripada campur tangan dengan boaters lain, walaupun mereka tidak betul-betul mengikut prosedur hak laluan bot yang ditetapkan, tetapi tidak semua daripada mereka melakukannya dengan cara yang diterima umum dan seragam. Saya telah melihat bot melewati bot lain dengan cara yang tidak selamat, tidak perlu menyeberang di hadapan orang lain, menuju ke sisi yang salah pada saluran dalam menghadapi lalu lintas yang akan datang, menghalang bot yang tidak berkuasa, memandu terlalu laju betul-betul selepas bot lain, dan perkara lain yang boleh menjadi masalah dan yang mudah dielakkan.

Berikut ialah beberapa prosedur asas menaiki bot untuk bot kuasa. Terdapat kebimbangan lain berkenaan dengan bot layar.

  • Pertama, jangan tergesa-gesa. Teruskan dengan berhati-hati apabila anda berada dalam jarak yang dekat, berhampiran bot lain dan di kawasan yang mempunyai cabaran navigasi (pasir, beting, terumbu, saluran sempit, dll.).
  • Peristiwa hak laluan bot yang paling asas berlaku apabila dua bot kuasa sedang menghampiri kepala-ke-kepala. Masing-masing harus mengemudi ke sebelah kanan (kanan) mereka, yang bermaksud bahawa bot-bot selamat melepasi pelabuhan satu sama lain ke pelabuhan. Satu bunyi hon pendek dari bot menandakan niat mereka untuk melakukan ini, walaupun pengalaman saya kebanyakan bot hanya mengemudi dengan cara yang betul tanpa memberi isyarat.
  • Apabila bot kuasa memotong bot kuasa lain yang berada di hadapannya, bot yang memotong mesti berada di luar laluan bot yang dipintas.. Terdapat isyarat hon yang boleh digunakan (terutamanya di laluan air yang sempit) untuk menunjukkan sisi bot yang akan dilalui oleh bot yang memotong, tetapi majoriti bot tidak memberi isyarat.
  • Mungkin peristiwa kanan jalan berperahu yang paling biasa berlaku apabila dua bot janakuasa sedang melalui laluan. Di sini, kapal yang mempunyai satu lagi di sebelah kanannya dianggap sebagai kapal beri laluan, dan mesti menjauhkan diri dari laluan yang lain.

Selalunya prosedur ini tidak dipatuhi dengan tepat, dan dalam beberapa kes, bot mengabaikannya, jadi terpulang kepada setiap pengendali bot untuk berhati-hati dan tidak menganggap bahawa bot lain akan mengikut peraturan bot yang diterima. Saya sering mempunyai hak laluan dalam keadaan lalu apabila kelihatan jelas bahawa bot lain tidak berusaha untuk mengelak saya. Jadi saya akan memperlahankan dan melepasi belakang bot itu sebagai satu perkara yang berhemat, daripada berisiko mengalami kemalangan walaupun secara teknikal saya mempunyai hak untuk pergi. Jika anda menuju ke air, pastikan bot anda didaftarkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *