Projek Penjejakan Meadowlark Timur Akan Mendedahkan Cerapan Utama Mengenai Burung Lagu yang Merosot

Burung padang rumput di Amerika Utara berada dalam bahaya. mengikut satu laporan dikarang bersama oleh American Bird Conservancy (ABC), lebih daripada 720 juta burung padang rumput di AS dan Kanada telah hilang sejak 1970.

Untuk memaklumkan pemuliharaan habitat padang rumput, ABC bekerjasama dengan rakan kongsi untuk lebih memahami pergerakan burung padang rumput dan ancaman yang mereka hadapi. Sebagai sebahagian daripada usaha ini, ABC dan rakan kongsi akan menjejaki pergerakan satu spesies padang rumput tertentu, iaitu Meadowlark Timurmusim luruh dan musim sejuk ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang gelagat dan lokasi musim bukan pembiakan mereka.

“Eastern Meadowlarks ialah salah satu burung padang rumput kami yang paling biasa dan paling ketara, dan bagi kebanyakan orang lagu mereka adalah salah satu tanda awal musim bunga,” kata Jim Giocomo, Pengarah Wilayah Pusat ABC. “Penurunan mereka memberitahu kami tentang kehilangan padang rumput secara besar-besaran.”

Dengan perut kuning cerah dan lagunya seperti seruling, Eastern Meadowlark ialah salah satu burung penyanyi padang rumput yang paling dikenali di negara ini. Berjuta-juta burung ini menyanyi merentasi padang rumput di timur AS setiap musim bunga dan musim panas — tetapi terdapat berjuta-juta lagi. Sebahagian besarnya disebabkan oleh pertanian intensif, burung biasa ini telah menjadi lebih kurang biasa dalam setengah abad yang lalu, dengan bilangan menjunam sebanyak 75 peratus.

Eastern Meadowlark, hak cipta Ian Merrill, daripada galeri burung selancar

Untuk membantu menghentikan dan membalikkan penurunan spesies, ahli pemuliharaan perlu memahami tempat Timur Meadowlarks menghabiskan setiap musim, dan keadaan yang sesuai untuk membesarkan generasi seterusnya. Malangnya, terdapat jumlah yang mengejutkan yang saintis tidak tahu tentang burung berkarisma ini. Malah maklumat asas tentang corak migrasi meadowlark kekal menjadi misteri. Ahli biologi sedang berusaha untuk membetulkannya sebelum terlambat.

Konsortium ahli pemuliharaan dan penyelidik telah bekerjasama untuk mengumpulkan maklumat penting tentang spesies di bahagian selatan julatnya, di mana pergerakannya paling kurang difahami. Awal tahun ini, ABC, Central Hardwoods Joint Venture, dan beberapa organisasi lain meletakkan pemancar GPS kecil di enam padang rumput di Indiana, Kentucky, Louisiana dan Mississippi. Penjejak akan membolehkan saintis mengikuti burung yang ditanda sepanjang musim luruh dan memerhati di mana mereka menghabiskan musim sejuk.

Maklumat yang dikumpul akan membantu usaha pemuliharaan habitat Meadowlark Timur pada masa hadapan. Sebagai contoh, cerapan yang diperoleh akan membantu ABC bekerja dengan pemilik tanah persendirian untuk menguruskan harta mereka dengan mengambil kira meadowlarks — majoriti julat spesies terletak di tanah persendirian.

“Dengan menggunakan teknologi terkini dan membina perkongsian besar di seluruh Amerika Utara, kami berharap untuk mengetahui lebih lanjut tentang burung padang rumput biasa kami,” kata Giocomo. “Ini akan membantu kami memulihkan penurunan populasi yang curam melalui program pengurusan habitat kolaboratif merentas musim.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *