Program bertujuan untuk mempelbagaikan hutan Indiana

Selama beribu-ribu tahun, Indiana selatan adalah rumah kepada kawasan hutan oak-hickory berkanopi terbuka yang luas. Itu bagus untuk burung seperti Prairie Warbler dan Woodpecker Kepala Merah. Tetapi bermula kira-kira 100 tahun yang lalu, manusia mula memadamkan api yang membuka jalan untuk pokok oak tumbuh. Sejak itu, beberapa anak pokok oak telah dapat mencapai kematangan, dan spesies seperti beech dan maple – secara sejarah dikawal oleh api yang sama yang memberi manfaat kepada pokok oak – sebaliknya telah berkembang biak.

Hutan yang didominasi beech dan maple jauh kurang mengalu-alukan banyak spesies burung kerana kanopinya yang tertutup, yang mengakibatkan lantai hutan yang lebih padat dan kurang pelbagai. Kanopi oak, sebaliknya, membenarkan cahaya menyinari, menyuburkan pelbagai jenis pokok renek dan rumput. Dedaunan tambahan di hutan yang didominasi oleh oak menyediakan tempat persembunyian dan bersarang untuk burung, serta menempatkan pelbagai jenis invertebrata untuk dimakan. Oaks sendiri dianggap sebagai spesies batu kunci, harta karun sumber untuk burung dan serangga. Jika mereka tidak boleh membesar, lebih banyak nyawa akan hilang.

Nasib baik, pemuliharaan mempunyai rancangan untuk membawa kembali hutan yang dikuasai oak ke selatan Indiana. Musim luruh ini, American Bird Conservancy (ABC) dan lebih daripada sedozen rakan kongsi awam dan swasta telah berkumpul untuk melancarkan inisiatif baharu yang dipanggil “Biarkan Matahari Bersinar – Indiana.” Ia akan menggunakan alat berasaskan sains untuk membolehkan cahaya mencapai lantai hutan, yang seterusnya akan membantu pokok oak muda dan tumbuhan lain tumbuh. Usaha ini dimodelkan selepas inisiatif serupa, “Let the Sun Shine In – Illinois,” yang mempelopori pendekatan itu.

Organisasi rakan kongsi akan bekerjasama untuk menjalankan penuaian pokok untuk membuka kanopi, membolehkan anak pokok oak dan penutup tanah berkembang. Kemudian, pasukan akan menggunakan api yang ditetapkan dengan teliti untuk meningkatkan dan mengekalkan rawatan. Proses ini akan mengambil masa beberapa tahun.

Perkongsian itu juga akan membantu mendidik orang ramai tentang kepentingan pengurusan aktif dalam hutan ini. Menebang pokok dan menggunakan api boleh kelihatan seperti batu loncatan yang bertentangan dengan intuisi di laluan ke hutan yang lebih sihat. Kawasan demonstrasi akan membantu menggambarkan cara alat ini berfungsi, mempamerkan teknik pemulihan dan fasa penjanaan semula yang terhasil. Jika semuanya berjalan mengikut perancangan, hutan Indiana selatan akan, pada masanya, dibanjiri dengan cahaya matahari yang memberi kehidupan dan paduan suara burung sekali lagi.

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *