Primer tentang Muskie Fishing untuk Pemula

Ini adalah fakta bahawa anda tidak boleh mengharapkan untuk menangkap muskies dalam jumlah yang banyak, malah setiap kali anda pergi memancing. Namun mereka yang tahu cara menangkap muskie mendapat skor yang cukup baik, dengan memancing muskie musim gugur sangat produktif. Memancing muskie yang berjaya memerlukan disiplin, dedikasi, kesabaran, dan banyak jam di atas air. Buku asas mengenai memancing muskie untuk pemula ini akan membantu anda bermula.

Apa yang Muskies Makan

Muskies ialah pemangsa puncak dan memakan banyak ikan yang berbeza, kebanyakannya bersaiz agak besar. Antara makanan utama mereka ialah hinggap kuning, penyedut, kilau emas, dan walleyes, dengan ikan siakap kecil dan banyak ikan lain pada menu mereka.

Menangani Keperluan

Tackle berat adalah perkara biasa. Joran yang kaku, dan agak pendek, adalah standard, dengan sekurang-kurangnya garisan 25 hingga 40 paun, walaupun ramai pemancing muskie diehard menggunakan garisan mikrofilamen berdiameter nipis daripada kekuatan 50 hingga 80 paun. Sukar untuk memasang cangkuk dengan baik ke dalam muskie yang besar, jadi pelbagai cangkuk dan garis regangan rendah boleh memberi kelebihan. Perambut wayar juga digunakan, biasanya dari 12 hingga 24 inci panjang.

Gewang Penghasil Tertinggi

Gewang muskie yang popular termasuk jig besar, umpan jerk, palam permukaan, pemutar bucktail dan beberapa palam selam. Bucktails dan jerkbaits amat digemari untuk tuangan, serta gewang atas air yang besar. Ini amat baik di bahagian atas penutup terendam, dan di sepanjang tepi penutup terendam cetek. Hitam adalah pengeluar teratas.

Palam gaya ikan kecil yang besar dan cetek juga berkesan, terutamanya di sekeliling tepi rumpai dan kadangkala di atas tumbuh-tumbuhan yang tenggelam dalam.

Palam menyelam boleh dibuang dan ditrol. Warna popular termasuk corak perch, walleye, bass dan muskie, serta hitam, hitam dan putih, chartreuse, perak dan hitam dan kuning

Teknik

Buku asas ringkas tentang memancing muskie untuk pemula tidak dapat merangkumi semua teknik, jadi mari kita serlahkan perkara paling penting untuk diketahui:

  • Casting dan trolling kedua-duanya berkesan, walaupun trolling mungkin tidak dibenarkan di beberapa perairan.
  • Pemutus biasanya dilakukan di kawasan dan jenis penutup yang sangat khusus. Apabila gewang besar digunakan, digabungkan dengan joran dan kekili yang gagah, ia boleh menjadi sangat mencabar.
  • Gewang troll dipancing pada garisan yang agak pendek; memandangkan muskies jarang dihalang oleh bunyi bot, ada yang terperangkap betul-betul di tempat cuci prop.
  • Kelemahan untuk trolling ialah kerana muskies akan mengejar gewang yang dilempar dan diambil terus ke bot, kadang-kadang menyerang di tepi bot, troller tidak melihat ikan yang mungkin mengikut gewang mereka.
  • Kecenderungan berikut ini menunjukkan seorang pemancing di mana seekor ikan berada. Pemancing muskie yang baik mengingati semua tempat di mana mereka telah menangkap dan melihat ikan di perairan kegemaran mereka, jadi mereka melawat tempat-tempat ini dengan kerap.
  • Kebanyakan muskies ditangkap kurang daripada 30 kaki dalam, selalunya dari 15 hingga 25 kaki. Kadang-kadang mereka jauh lebih cetek. Kebanyakan kastor memikat ikan dari 5 hingga 15 kaki dalam manakala troller biasanya menangkapnya dari 8 hingga 30 kaki.

Tempat Cari Muskies

Di banyak tasik, muskie cenderung untuk tinggal di satu kawasan umum, selalunya memegang atau berhampiran padang rumput tebal menunggu mangsa. Tempat utama untuk memancing ialah kawasan bawah air di mana rumpai berakhir dan air dalam bermula (dipanggil garis putus), dan ciri kontur yang tidak teratur.

Cerun bawah air yang panjang berhampiran air dalam, terutamanya jika ia pecah secara mendadak hingga 20 atau 25 kaki, juga merupakan lokasi teratas. Lebih baik jika terdapat tumbuh-tumbuhan lebat berdekatan atau timbunan batu di garisan putus. Juga bagus ialah beting, pulau tenggelam dan bar.

Di sungai, perhatikan bagaimana arus mengalir di sekitar struktur atau penutup. Tempat yang baik ialah titik atau beting yang dihanyutkan oleh arus yang kuat. Satu lagi ialah satu di mana dua aliran berkumpul. Jangan abaikan pusaran belakang, licin dan tepi semasa.

Memancing muskie musim luruh boleh dikatakan mungkin lebih produktif, kerana ikan ini memakai beg makanan sebelum musim sejuk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *