Primer tentang Keperluan Ketam Rekreasi dan Lesen Memancing Ketam

Sehingga saya berpindah ke kawasan pantai, keseluruhan tanggapan mengenai ketam rekreasi dan sama ada saya memerlukan lesen memancing ketam adalah konsep asing. Tetapi saya tidak lama kemudian mendapati bahawa pelapik tangan untuk krustasea ini menyeronokkan untuk ramai orang, dan kini tahu mengapa saya sering melihat orang yang mempunyai tali ketam dan jala celup berdiri di dok pantai, jeti dan jambatan, sebahagian daripada mereka adalah penduduk tempatan dan beberapa daripada mereka pengunjung.

Ibu mertua saya yang sudah tua dan cucu-cucu saya yang masih kecil sama-sama gemar duduk di kandang dan mengangkut ketam yang melekat pada tali umpan mereka. Satu-satunya perbezaan ialah ibu mertua saya suka makan ketam, dan anak-anak tidak. Kedua-duanya tidak memerlukan lesen memancing ketam atau lesen memancing air masin untuk melakukan ini di Virginia, tempat saya tinggal.

Sebenarnya, kebanyakan ketam saya ditangkap dalam pasu dan Virginia membenarkan sesiapa sahaja memiliki dua pasu ketam setiap orang untuk kegunaan rekreasi tanpa perlu mendapatkan lesen memancing khas. Di sesetengah negeri, anda dilindungi untuk aktiviti ketam tertentu oleh lesen memancing rekreasi air masin anda. Sama ada anda memerlukan lesen memancing ketam yang berasingan atau tidak bergantung pada undang-undang di negeri anda dan pada spesies serta kaedah ketam yang anda gunakan.

Saya menggalakkan anda pergi ke tapak web untuk agensi negeri tempat anda akan ketam, dan mencari peraturan memancing ketam rekreasinya. Yang berkata, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat.

ketam yang mana?

Berhati-hati kepada peraturan mengikut spesies. Ini semua tentang ketam biru tempat saya tinggal, tetapi di California terdapat ketam Dungeness dan beberapa spesies ketam batu. Peraturan dan musim adalah berbeza bergantung kepada spesies. Peraturan juga mungkin berbeza berkenaan dengan ketam keras, ketam lembut (yang baru meleleh) dan pengupas (yang hampir cair).

Mana boleh ketam?

Secara amnya, peraturan memancing ketam terpakai untuk semua perairan pasang surut, tetapi mungkin terdapat beberapa lokasi di mana agensi negeri melarang ketam (seperti tempat perlindungan yang ditetapkan) atau menasihatkannya (mungkin atas sebab kualiti air).

Apa khabar ketam?

Peraturan mungkin berbeza bergantung pada gear dan kaedah yang digunakan. Memancing riadah untuk ketam dilakukan dengan melapik tangan (menggunakan umpan yang ditimbang dan tertusuk, seperti kepala ikan dan leher ayam, pada tali yang diturunkan dengan tangan ke dalam air), jaring tangan atau jaring celup (menggunakan jaring panjang- mengendalikan jaring untuk mencedok ketam berenang), dan dengan memasang periuk ketam (yang diumpan dan menangkap beberapa ketam pada satu masa). Di sesetengah tempat, penyelam boleh menuai ketam dengan tangan.

Berapa banyak yang boleh anda simpan?

Dengan atau tanpa lesen, ketam rekreasi hanya boleh menangkap ketam untuk kegunaan peribadi. Terdapat had harian pada bilangan yang anda boleh tangkap. Di Virginia, sebagai contoh, itu adalah gantang ketam keras dan dua dozen pengupas. Di California, sepuluh ekor ketam Dungeness.

Apakah saiz ketam yang dibenarkan?

Ini akan berbeza mengikut negeri dan spesies, dan mungkin juga mengikut musim. Di sesetengah tempat, pasu ketam dikehendaki mempunyai cincin pemusnah yang bersaiz untuk membolehkan ketam di bawah paras minimum undang-undang melarikan diri. Jika ketam bersaiz kecil ditangkap dalam periuk atau dengan cara lain, ia mesti dilepaskan.

Apa musim?

Di sesetengah tempat, spesies ketam tertentu boleh ditangkap secara riadah sepanjang tahun. Itu terpakai, sebagai contoh, untuk ketam batu di California. Dalam yang lain, terdapat musim yang biasanya berlangsung dari musim bunga hingga musim luruh, walaupun tarikh pembukaan dan penutupan tertentu mungkin berubah setiap tahun.

Pertimbangan lain

Anda mungkin ingin mendapatkan lesen memancing ketam rekreasi jika anda ingin menggunakan lebih daripada beberapa pasu ketam pada satu masa. Peraturan negeri mungkin memerlukan anda untuk menandakan dan/atau mengenal pasti periuk anda juga. Akhir sekali, di beberapa negeri di mana ketam biru ditangkap, pasu ketam rekreasi mesti mempunyai peranti pengecualian penyu (TED) di setiap pintu masuk. Diperbuat daripada plastik atau logam, aksesori segi empat tepat ini menghalang terrapin berlian daripada memasuki, dan tenggelam dalam, periuk ketam. Walaupun tidak diperlukan, anda harus meletakkan TED pada periuk ketam demi penyu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *