Primer pada Gewang Salmon Sungai

Dalam pengertian kategori yang luas, gewang salmon terbaik untuk sungai ialah pemutar, pelantar hanyut apung, sudu tuang, lalat dan palam selam bergoyang lebar. Perak atau krom adalah kemasan gewang keras yang popular, dan banyak gewang salmon sungai dipertingkatkan dengan warna terang, terutamanya oren atau merah/merah jambu. Warna-warna ini menonjol di sungai yang umumnya jernih dan meniru telur salmon yang kelihatan secara semula jadi. Telur ikan yang diawet atau tiruan, digunakan secara bersendirian atau bergumpal, boleh dipancing hanya dengan berat dan mata kail kosong, atau sebagai sebahagian daripada pelantar hanyut.

Spesifik Lure Salmon

Gewang salmon terbaik untuk sungai termasuk dua item yang berputar: pemutar dalam talian kendiri dan pelantar bobber drift bersayap. Antara pemutar dalam talian, versi dengan bilah pusingan tunggal dan umumnya luas adalah yang terbaik. Model yang lebih besar (dan lebih berat) diperlukan dalam air yang pantas dan dalam. Walaupun sebenarnya bukan pemutar, bobber hanyut bersayap adalah terapung apung dengan sayap, dan merupakan komponen pelantar hanyut. Beban atau sinker menurunkan pelantar. Pelampung berputar dengan pergerakan arus dan membantu mengekalkan cangkuk mengekor (diumpan dengan telur) di bahagian bawah, sambil memberikan warna dan aksi.

Sudu tuang yang sesuai adalah berbadan berat, dengan versi besar lebih sesuai untuk sungai besar, aliran deras dan air dalam. Seperti kebanyakan gewang pancing sungai, ia tidak sepatutnya diambil dengan cepat; goyangan sederhana lebih disukai. Seperti dalam memancing air tawar yang lain, pasangkan sudu dan pemutar pada pemusing snap yang berkualiti untuk mengelakkan lilitan garisan.

Lalat berbeza secara meluas dalam rupa dan saiz. Penstrim dengan pembalut mencolok yang menggabungkan warna-warna terang adalah popular di air besar. Lalat yang diikat jarang yang lebih kecil daripada benang berwarna-warni pada cangkuk kecil berkesan di sungai yang lebih kecil dan cetek. Di mana lalat berwajaran yang sah membantu mencapai kedalaman. Biasanya garis tenggelam diperlukan dengan lalat. Ketahui lebih lanjut tentang memancing dengan gewang dan bersiap sedia untuk masa memancing utama anda yang seterusnya!

Palam menyelam yang bergoyang-goyang secara agresif ialah gewang salmon sungai yang digunakan untuk menyelusuri lubang dalam dan berlari semasa memancing dari bot yang berlabuh atau hanyut perlahan. Dicirikan oleh Kwikfish yang unik, ini tidak dibuang dan diambil, tetapi dipegang di hilir melawan arus.

Petua Penting Di Mana/Bagaimana

Kita tidak boleh membincangkan gewang salmon terbaik untuk sungai tanpa mengambil perhatian bahawa salmon sungai berhijrah ke hulu untuk bertelur dan tidak memberi makan secara aktif. Mereka masih menyerang gewang, tetapi jangan mengejarnya. Ingat perkara berikut:

  • Apa sahaja gewang salmon sungai yang digunakan, anda mesti meletakkannya dalam dan betul-betul di hadapan ikan, yang keluar dari kebiasaan, refleks atau kegusaran, bukannya kelaparan.
  • Salmon memeluk dasar sungai, berehat di kolam dan air dalam. Mereka jarang ditangkap dalam air deras.
  • Semasa melontar, hantar gewang sedikit ke hulu dan berempat, hanyut bersama arus ke hujung hayunan
  • Tawaran mesti melantun atau berenang di sepanjang atau berhampiran bahagian bawah; berat gewang atau sinker yang betul adalah penting. Terlalu sedikit dan persembahan tidak pernah sampai ke bawah dan tidak berkesan; terlalu banyak dan ia mengheret secara luar biasa atau tersangkut berulang kali.

Jangan lupa untuk membeli lesen Memancing anda dalam talian sebelum perjalanan memancing anda yang seterusnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *