Potensi Ikan Mas Asia di Tasik Besar Boleh Menyebabkan Masalah

Spesies invasif adalah ancaman berterusan kepada ekosistem semula jadi. Pemancing dan pemancing digesa mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengurangkan penyebaran tumbuhan dan haiwan tertentu. Salah satu pertempuran terbesar sedang berperang melawan penyebaran ikan mas Asia di Great Lakes.

“Karp” Asia ialah karp besar, karp perak, dan karp hitam dan tidak berkaitan dengan karp biasa. Mata dan mulut ikan mas besar dan kerabatnya yang lebih akrobatik iaitu ikan mas perak, nampaknya telah hanyut aneh tidak pada tempatnya. Anda mungkin pernah melihat video memancing ikan mas Asia dengan mereka melompat apabila dikejutkan oleh motor bot.

Ikan ini pada asalnya melarikan diri daripada operasi akuakultur di Selatan. Pada tahun 2008, mereka dilaporkan dalam jarak 15 batu dari penghalang elektrik di terusan Chicago. Tahun ini, seekor ikan mas perak dilihat melepasi halangan elektrik. Para saintis dan pengurus perikanan juga menggunakan penghalang gelembung akustik, penghalang kimia, jaring, dan pancing elektrik untuk memantau dan menghentikan penghijrahan ikan mas Asia di Great Lakes.

Mengapakah kebimbangan besar ikan mas Asia di Tasik Besar?

Jika ikan mas Asia sampai ke Tasik Besar, keseimbangan sistem mungkin terhenti. Ikan ini sangat bertolak ansur dengan suhu yang melampau dan oksigen terlarut yang rendah, jadi mereka boleh bertahan dalam keadaan yang tidak boleh dilakukan oleh ikan lain. Mereka berkembang pesat dan boleh menimbang lebih daripada 60 paun. Untuk mencapai pertumbuhan ini, “planktivor” ini mesti menggunakan sejumlah besar plankton yang biasanya akan memberi makan kepada semua spesies ikan larva lain, dan ikan asli yang berbudi lembut seperti kerbau besar, ikan dayung dan rendang hempedu.

Oleh itu, memancing ikan mas Asia adalah rumit dan tidak ada banyak petua memancing ikan mas. Plankton kecil tidak betul-betul muat pada cangkuk. Apabila cuba memikirkan cara menangkap ikan mas asia, satu kaedah untuk memancing ikan mas Asia diterangkan dalam artikel bermaklumat Carp Lemonade oleh Duane Chapman, Suruhanjaya Pemuliharaan Missouri. Di bawah bobber besar, kelilingi bebola doh besar dengan “sarang” cangkuk kecil yang diikat di atasnya supaya ia berjuntai di sekeliling bebola doh. Satu laporan mendakwa berjaya dengan keju. Dan beberapa nelayan lalat telah mengait mereka menggunakan corak ikan kecil yang berat. Memancing busur adalah satu lagi pilihan.

Jika pemancing menjumpai ikan mas Asia di Great Lakes, kita hanya perlu membuat “lemonade” daripada situasi itu dan cuba memanfaatkan sepenuhnya memancing ikan mas Asia kerana di beberapa tempat di sungai Mississippi, mereka telah menjadi spesies yang dominan . Sila lakukan bahagian anda untuk mencegah penyebaran ini dan spesies invasif lain. The Great Lakes adalah perikanan yang menakjubkan dan ia memerlukan perlindungan kita. Dana daripada lesen memancing dan pendaftaran bot anda akan membantu melakukan perkara itu.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *