Ponderosa Pine Savanna | Nota Burung

Nota Burung®

Ponderosa Pine Savanna

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Western Meadowlark song]

Kami berada di savana pain Ponderosa.

[Western Meadowlark song]

Pokok pain tinggi dengan kulit kayu terra cotta berwarna coklat kemerah-merahan di landskap terbuka dan berumput dengan bunga liar biru dan kuning. Udara hangat wangi dengan haruman pedas damar. Jarum pain kering berdenyut di bawah kaki anda.

[W. Bluebird calls]

Seekor Burung Biru Barat melayang dari dahan yang degil, ketika seekor Finch Cassin menyanyikan lagu yang pantas.

[Cassin’s Finch song]

Pokok-pokok di sini tumbuh secara tunggal atau dalam dirian kecil, menjadikannya mudah untuk berjalan dan mengagumi landskap Barat ini. Di atas lereng, pokok pain menjadi lebih padat, bercampur dengan cemara. Menuruni bukit, pokok-pokok memberi laluan kepada padang rumput terbuka, di mana sebuah Meadowlark Barat menyanyi.

[Western Meadowlark song]

Struktur terbuka savana ini, yang terdapat di lereng gunung dari Rockies ke Cascades, terhasil daripada kebakaran semula jadi yang berulang. Api yang bergerak pantas menyapu, membakar tumbuh-tumbuhan rendah tetapi menyelamatkan pokok yang lebih besar, yang dilindungi oleh kulit kayu yang sangat tebal.

Selepas kebakaran, rumput dan bunga liar tumbuh semula dengan cepat, membantu memastikan lagu meadowlark akan terus berbunyi merentasi lereng bukit.

[Western Meadowlark song]

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

BirdNote memberikan anda bunyi burung setiap hari, dan anda juga boleh mendapatkan pemandangan apabila anda mengikuti kami di Instagram, di radio BirdNote. / @BirdNoteRadio

###

Bunyi burung yang disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Western Meadowlark: 23045 direkodkan oleh WR Fish; 106608 oleh RS Little dan 137513 oleh G. Vyn; Western Bluebird 44896 oleh GA Keller; Cassin’s Finch 50197 dan Pygmy Nuthatch 119403 oleh GAKeller.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2005-2017 Tune In to Nature.org Mei 2017/2019/2022 Narator: Mary McCann

ID# savana-01-2012-05-11 savana-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *