Pilihan Umpan Ikan Keli Musim Sejuk Terbaik untuk Memancing Cuaca Sejuk

Petua memancing musim sejuk sentiasa menyertakan peringatan untuk memancing perlahan-lahan. Dan cara terbaik untuk menangkap ikan keli ialah memancing secara perlahan supaya memancing musim sejuk memerlukan kesabaran yang serius. Tetapi dengan suhu air yang sejuk, melainkan anda memiliki pakaian basah neoprena, sekurang-kurangnya anda tidak perlu risau tentang rakan yang boleh dipersoalkan cuba mengajak anda memie.

Pilihan Umpan Ikan Keli Musim Sejuk Terbaik

Untuk nasihat mengenai pancing musim sejuk, saya menghubungi Keith “Ikan Keli” Suttonpengarang tiga buku ikan keli tentang cara menangkap ikan keli. Dia berkongsi beberapa perkara yang baik mengenai umpan ikan keli musim sejuk. “Umpan yang sama akan memikat kucing pada musim sejuk yang mungkin anda gunakan pada musim lain,” katanya. “Tetapi beberapa umpan hidup seperti shad, skipjacks dan katak mungkin sukar didapati, memaksa pemancing menggunakan umpan yang lebih mudah diperoleh seperti hati ayam, ikan kecil dan merangkak malam.

Isu terbesar kemudian menjadi tempat untuk membuang umpan ikan keli musim sejuk anda. “Memancing keli musim sejuk adalah berbeza kerana saluran air sejuk dan kucing biru sering berkumpul di dalam lubang musim sejuk yang dalam, menjadikannya kadangkala sukar ditemui.” Pemancing yang menyasarkan spesies ikan yang kuat ini mungkin perlu banyak bergantung pada kawasan yang lebih dalam yang mereka tandai dan rakam semasa semua perjalanan memancing pada bulan-bulan yang lebih panas.

Apabila mempertimbangkan umpan ikan keli terbaik, perlu diingat bahawa walaupun metabolisme rendah, kebanyakan ikan keli masih akan makan. Walau bagaimanapun, “Ikan Keli” Sutton menulis bahawa jika air turun di bawah 40 darjah, gigitan ikan keli kepala rata akan ditutup sepenuhnya. Untuk ikan keli saluran, ikan keli biru dan spesies kepala lembu, saya suka menawarkan seketul umpan potong yang besar dan menyelerakan. Sepanjang tahun ini, hanya untuk menangkap ikan keli pada musim sejuk, saya mengumpul sisa umpan seperti ikan sunfish dan anak sungai di sudut peti sejuk kami yang mudah-mudahan tidak disedari. Selain itu, bergantung pada peraturan negeri badan air anda, anda mungkin boleh bersembang untuk membantu melancarkan beberapa aktiviti memancing keli musim sejuk.

Selagi pendaftaran bot anda adalah terkini, memancing di bawah empangan boleh menjadi tempat yang bagus untuk memancing pelantar berwajaran dengan umpan ikan keli musim sejuk. Tetapi pastikan anda mengambil semua langkah berjaga-jaga suhu sejuk yang diperlukan terhadap
kemungkinan hipotermia. Menangkap ikan keli dalam cuaca sejuk boleh menjadi perlahan tetapi sangat bermanfaat bagi mereka yang sanggup menahan sejuk. Kerana anda tidak perlu membuat balingan yang kerap, tangan berbau umpan ikan keli musim sejuk anda boleh kekal hangat di dalam poket kot anda sehingga kekili itu mula menyanyi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *