Petua untuk Pilihan Bot Tasik Keluarga Sempurna

Jiran saya sedang mengalami kesakitan yang semakin meningkat. Bejana air pertamanya ialah kayak yang bagus. Ia dimuatkan dengan semua loceng dan wisel, termasuk motor trolling elektrik dalam dan port USB! Walau bagaimanapun ia hanya mempunyai ruang untuk 1. Dengan dua anak muda yang kini ingin pergi memancing juga, bot yang lebih besar dan bersaiz keluarga diperlukan. Oleh itu, untuk memaksimumkan kualiti masa keluarga di atas air, dia telah menaik taraf kepada bot jon besar.

Berikut ialah beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih bot tasik untuk keluarga anda:

1. Lagi Bilik… Dengan penumpang, anda bukan sahaja memerlukan tempat duduk tetapi penyimpanan untuk rod tambahan, tackle, gear dan penyejuk untuk banyak makanan ringan kanak-kanak. Lebih banyak bilik bot juga membantu semasa mendaratkan ikan. (Pernah cuba mencabut pike di pangkuan anda dalam kayak?!)

2. Tetapi tidak terlalu banyak ruang. Walaupun sebahagian daripada keluarga saya masih mahukan bot pontoon dua tingkat gergasi dengan gelongsor, bot tasik keluarga yang lebih kecil lebih mudah dikendalikan bukan sahaja untuk menunda di jalan raya tetapi untuk pengendalian dan akses ke kawasan cetek dan perairan yang lebih kecil.

3. Stabil. Dengan bahagian bawah yang rata, reka bentuk lebar, bot ini tidak “tippy” walaupun dengan semua orang di sebelah, “membantu” mendarat atau mengambil gambar ikan. Ia adalah mudah untuk memuat dan memunggah penumpang dan apabila berlabuh atau trolling perlahan-lahan, mereka bebas untuk bergerak sedikit. Saya suka meletakkan pemancing pemula di hadapan untuk memerhatikan mereka ditambah lagi, mereka mendapat pilihan pertama untuk melemparkan sasaran.

4. Serbaguna. Bot ini akan berfungsi dengan baik di tasik tetapi ia juga cukup kuat untuk menahan bahaya sungai berbatu yang banyak. Ia kini dipasangkan dengan papan sangkut 9.9 hp untuk kuasa yang mencukupi di sungai tetapi boleh mengendalikan motor yang lebih besar suatu hari nanti. Untuk projek musim sejuk, terdapat pengubahsuaian yang dirancang untuk dek dan penyimpanan di bawahnya.

Berikut adalah beberapa lagi petua untuk membeli/menjual bot. Dan apabila anda memilih satu, pastikan anda mendaftarkan bot anda dengan segera. Pencarian bot tasik yang sempurna mungkin tidak akan pernah berakhir, jadi pastikan anda hanya menikmati perjalanan.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *