Petua Untuk Mendapatkan Peralatan Anda dengan Selamat

Melancong ke destinasi baharu memang menarik, terutamanya apabila memancing terlibat. Tetapi untuk sampai ke sana kadangkala proses yang merugikan, terutamanya jika anda mengembara dengan peralatan memancing dan peralatan. Pemancing melabur dalam peralatan memancing perjalanan yang berkualiti dan, jika ia hilang atau rosak dalam penerbangan, perjalanan boleh dimulakan dengan agak sakit kepala. Untuk memastikan proses perjalanan anda lancar, berikut ialah beberapa petua untuk mengembara dengan peralatan memancing supaya anda boleh mengelakkan kelewatan yang berlebihan dengan Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA).

1. Gewang Pancing Kecil

Gewang pancing kecil boleh diperiksa atau dibungkus dalam beg tangan. Letakkan penutup pelindung di atas cangkuk untuk mengelak daripada merosakkan benda lain di dalam beg anda. Adalah idea yang baik untuk membalut setiap gewang untuk melindungi daripada calar atau kerosakan.

2. Batang Satu Keping

Pancing satu keping mesti diperiksa. Letakkan joran dalam tiub pelindung yang direka khusus untuk pancing, anda boleh membeli tiub ini di kedai pancing dan peralatan tempatan anda. Pastikan anda mengesahkan panjang tiub yang dibenarkan dengan syarikat penerbangan yang anda naiki.

3. Kekili Memancing

Kekili pancing boleh diperiksa atau dibungkus dalam beg tangan. Tali pancing mungkin dianggap berbahaya dan mungkin menyebabkan TSA menyoal anda tentang peralatan memancing perjalanan anda, jika anda lebih suka meletakkan tali pancing anda dalam beg berdaftar. Balut setiap kekili untuk melindungi daripada calar atau kerosakan, dan sentiasa semak had berat bawaan untuk syarikat penerbangan anda, terutamanya jika membawa kekili luar pesisir.

4. Mata Kail & Lalat Kecil

Alat pancing kecil di pantai dan air tawar seperti mata kail kecil dan lalat boleh diperiksa atau dibungkus dalam beg tangan. Jika anda mengambil mata kail dan lalat luar pesisir yang besar, ini sebaiknya disimpan di dalam beg anda. Pastikan anda membungkus mata kail dan lalat kecil ini dalam bekas keras untuk mengelakkan kehilangannya di antara barang-barang anda yang lain.

5. Alat Memancing

Alatan seperti playar, pemotong talian, penyahkait, dsb. di bawah tujuh inci panjang boleh diperiksa atau dibungkus dalam bagasi, jika ragu-ragu, semak dengan syarikat penerbangan anda. Jika lebih besar daripada tujuh inci, mesti dibungkus dalam beg berdaftar. Sentiasa balut hujung tajam untuk melindungi kerosakan pada alatan anda dan barang lain di dalam beg anda.

Walaupun petua ini membantu, “Keputusan muktamad terletak pada pegawai TSA sama ada sesuatu item dibenarkan melalui pusat pemeriksaan,” menurut laman web TSA. Terbang ke luar negara dengan peralatan memancing perjalanan mungkin mempunyai sekatan yang lebih ketat jadi selidiki undang-undang dan peraturan kastam negara tempat anda pergi.

Ketahui lebih lanjut tentang pelbagai jenis peralatan dan peralatan memancing, petua memancing dan banyak lagi.


Anda mungkin juga berminat

Alycia Downs

Alycia Downs

Alycia Downs ialah pencipta kandungan bebas dan ahli sukan yang gemar menyumbang kepada banyak penerbitan yang mempromosikan pelancongan, memancing dan aktiviti luar. Alycia ialah ahli Persatuan Penulis Luar Florida dan terlibat secara aktif dengan organisasi bukan untung pemuliharaan dan memancing. Lawati blog peribadi beliau di tideandtale.com atau di Instagram @tideandtale.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *