Petua untuk memilih pancing ais terbaik untuk walleye

Orang bukan nelayan menjadi gila apabila kita mengatakan kita memerlukan lebih banyak pancing ais dan, khususnya, lebih banyak pancing ais walleye. Mereka fikir kami hanya mencipta alasan untuk menambah lebih banyak peralatan memancing ais. Sebenarnya kita memerlukan pelbagai jenis pancing air keras yang sesuai dengan tujuan kita. Ini adalah cara yang sama kita memerlukan pisau atau kuali yang berbeza untuk memasak atau pelbagai kayu apabila kita pergi bermain golf. Peraturan praktikal adalah untuk menentukan jenis ikan yang akan anda sasarkan, kaedah yang akan anda gunakan semasa menyasarkannya, dan joran mana yang paling sesuai untuk jenis memancing tersebut.

1. Di mana hendak mencari Walleye

Walleye ditemui beberapa kaki dari bawah. Mereka menyukai tepi dan drop off kerana mereka menyukai mata, palang dan cerucuk batu. Pada awal dan akhir musim mereka akan berada di dalam air yang lebih cetek dan pada bahagian tengah musim mereka akan berada dalam air. Adalah lebih baik untuk mempunyai dua pancing ais yang berbeza untuk walleye, satu dengan tulang belakang untuk memancing di sekitar struktur dan kedalaman dan joran kedua dengan kepekaan untuk kehalusan air yang lebih cetek.

2. Gewang Memancing Ais untuk Walleye

Jigging adalah kaedah yang paling berkesan, dan anda memerlukan kepekaan dalam air kurus supaya anda tidak menarik jig anda keluar dari zon serangan atau keluar dari mulut ikan. Cuba sudu kilat untuk jigging menegak dan gewang berenang pada ikan yang agresif. Sudu kilat terbaik ialah Al’s Goldfish, Swedish Pimples atau Kastmasters manakala gewang renang yang popular termasuk #7 Jigging Rapala atau #2 Nils Master Jigger.

3. Tentukan jenis Rod

Walleye boleh menjadi agresif atau mereka boleh menjadi ikan yang halus. Anda akan inginkan joran yang cukup lembut supaya anda boleh merasakan jig berenang tetapi cukup teguh untuk memberikan kekuatan angkat. Rod super kaku menawarkan kekuatan hebat tetapi mengurangkan kepekaan. Tindakan lembut memberikan sensitiviti yang hebat tetapi kurang kekuatan. Pergi dengan tindakan sederhana hingga sederhana berat berfungsi paling baik kerana ia mempunyai gabungan sensitiviti dan kuasa yang baik.

4. Memancing di dalam atau di luar pondok?

Jika anda memancing di dalam pondok maka anda akan mematahkan lebih sedikit hujung dengan joran yang lebih pendek dalam panjang 24-28 inci. Jika anda memancing di luar joran yang lebih panjang 30-36 inci adalah bagus. Lihat rod St. Croix 48-inci Legend Black Ice yang baharu. Walaupun kelihatan sangat panjang untuk memancing ais, ia sesuai untuk memancing flip-and-dip di air cetek dan ia menawarkan penyerapan kejutan apabila melawan walleyes besar.

Ais adalah sempurna jadi dapatkan joran baru dan pergi!

Tom Keer

Tom Keer

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *