Petua Rawatan Kakisan & Penyelenggaraan Bot Aluminium Teratas

Jahitan dalam masa menyelamatkan sembilan sesuai dengan pepatah, dan ia sesuai untuk rawatan kakisan bot aluminium. Berikut ialah 5 petua untuk menyimpan perahu timah anda di dalam air dan bukannya di dalam bengkel.

1. Pastikan mereka kering

Separuh daripada pertempuran menghentikan kakisan pada bot aluminium tidak mendapat apa-apa di tempat pertama. Air tambah logam sama dengan kakisan, dan ini bermakna anda perlu melakukan lebih daripada sekadar menarik palam selepas anda mengangkut. Simpan bot yang sering digunakan di kawasan yang cerah. Jika anda membiarkan papan sangkut anda terpasang kemudian condongkannya supaya air mengalir. Jika bot cukup kecil terbalikkannya.

2. Carta kursus anda

Pengetahuan tentang rupa bumi anda adalah penting untuk mengelakkan perlanggaran dengan batu. Penyok, terutamanya pada titik langsung hentaman, melemahkan logam. Selain itu, tumpaskan penyok dengan berhati-hati kerana pukulan tukul boleh menimbulkan lebih banyak masalah. Palu getah berfungsi paling baik, dan bermula dari luar dan berfungsi di dalam. Mengelakkan perlanggaran dan menyebabkan penyok boleh mengurangkan keperluan untuk rawatan kakisan bot aluminium di kemudian hari.

3. Jangan hentikan saliran

Saya masih ingat menarik perahu dari pantai. Pasir dari haul menyekat saliran rusuk, dan saya membuat sakit kepala saya sendiri. Rawatan untuk kakisan ini dalam bot aluminium saya adalah penggantian keseluruhan rusuk. Adalah lebih mudah untuk memeriksa tulang rusuk untuk memastikan ia tidak penuh dengan pasir atau rumpai dan air mengalir dengan baik.

4. Parit permaidani di atas katil anda

Permaidani menampung air yang, lama kelamaan, boleh menyebabkan lubang badan kapal. Tanggalkan permaidani dan tutup dengan plastik yang memudahkan pelancaran.

5. Cat badan kapal

Cara terbaik untuk menghentikan kakisan pada bot aluminium adalah dengan mengecat badan kapal. Cat bawah menghalang kekotoran. Pastikan anda mengecat sehingga garisan air, dan tampal parut atau cip secepat mungkin.

Bot nelayan aluminium memerlukan lebih banyak penyelenggaraan daripada bot gentian kaca, jadi terus mendahului lengkung menjimatkan projek baik pulih yang besar. Perlu diingat juga mendaftarkan bot anda!

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *