Petua Penjagaan & Keselamatan Bateri Bot

Penjagaan Bateri Bot

Bateri kitaran dalam 12 volt adalah bahagian penting dalam berperahu. Ia bukan sahaja boleh menjadi sumber untuk mencucuh motor bot yang lebih besar, tetapi ia merupakan sumber kuasa yang berguna untuk motor trolling elektrik yang sangat bergantung kepada yang membolehkan anda bergerak secara senyap-senyap untuk mencari ikan yang sedang memberi makan secara aktif.

Tetapi bateri bot perlu dihormati. Seorang pemancing tempatan mengeluarkan botnya buat kali pertama pada awal musim bunga ini, menurunkan motor trollingnya di dalam air, dan menginjak pedal kuasa. Dia disambut dengan letupan menggegarkan yang berbunyi “seperti senapang patah” yang mujurlah terkandung dalam petak bateri bot.

Berikut adalah beberapa petua keselamatan bot untuk bateri.

Cermin Mata Keselamatan. Setiap kali bekerja pada sambungan bateri bot, pakai cermin mata keselamatan. Tempoh.

Penutup Keselamatan. Melabur dalam kotak bateri bot. Bendung plastik tugas berat ini memastikan kandungan kering dan selamat untuk dibawa dan diangkut.

Sambungan Panas. Sejurus selepas penggunaan motor trolling berat, nat sayap atau penyambung lain mungkin panas. Biarkan sejuk selama beberapa minit sebelum memutuskan sambungan untuk perjalanan treler pergi balik.

Caj Ia. Ikut arahan dan sambung dengan berhati-hati ke pengecas semula sejurus selepas digunakan. Caj perlahan disyorkan.

Kesedaran Kakisan. Perhatikan sebarang kakisan muncul di sekeliling terminal. Soda penaik, air dan berus akan membersihkan dan membantu mengekalkan sambungan yang baik.

Umur Bateri. Jejaki bulan penggunaan bateri bot. Selalunya terdapat rujukan tarikh atau punch out di bahagian atas. Apabila bateri menghampiri penghujung jangka hayatnya, teruskan dan pulangkan untuk dikitar semula dan dapatkan yang baharu. Ia mungkin menyelamatkan anda daripada memerlukan tunda kembali ke pantai.

Walaupun sumber kuasa ini berguna, ia boleh berbahaya. Pastikan anda membaca semua arahan bateri bot dengan teliti dan pergi ke senarai semak keselamatan bot anda yang lain, supaya anda boleh menikmati banyak perjalanan selamat di dalam bot anda. Dan sudah tentu, jangan lupa pastikan pendaftaran bot anda adalah terkini!


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *